Arkæologien i nyt lys: Oldtidens veje

Arkæologien i nyt lys: Oldtidens veje

Foredrag ved arkæolog og overinspektør Benita Clemmensen, Museum Østjylland.
I dette foredrag fortælles der om, hvordan mennesket i oldtiden tog landet i besiddelse og etablerede trafikale netværk, som bandt de forhistoriske samfund sammen. I Kastbjerg Ådal har arkæologer fra Museum Østjylland udgravet resterne af 11 veje og vad bygget af træ og sten. En af vejene er 4.600 år gammel og Skandinaviens ældste. Vejene vidner om trafik på stedet helt fra bondestenalderen og op til vikingetiden, ligesom de kan give arkæologerne ny viden om de forskellige vejtyper og -konstruktioner. Med udgangspunkt i dette og andre fund vil museumsinspektør Benita Clemmensen tage os med på rejse tilbage til oldtiden. Vi skal blandt andet på sejltur i en stammebåd på fjorden i jægerstenalderen, hoppe ombord i en oksekærre og køre på de bumpede træ- og stenveje samt stævne ud fra Helgenæs i et vikingeskib. Så der er lidt for enhver smag på programmet. Med udgangspunkt i den generelle Danmarks historie krydret med lokale cases tager vi på en rejse ad oldtidens veje i oldtidens transportmidler.

Foredragsrække om arkæologi
Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.
Denne foredragsrække præsenterer et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.
Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2023

8. februar 2023 kl. 19
Krigsheste fra jernalderen – Danmarks første kavaleri
Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

15. februar 2023 kl. 19
Som en fugl Føniks
Ved forskningschef Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum

1. marts 2023 kl. 19
Forseglede jernaldermarker på Aalborg Kaserner
Ved museumsinspektør Karen Povlsen, Nordjyske Museer

15. marts 2023 kl. 19
Oldtidens veje
Ved arkæolog og overinspektør Benita Clemmensen, Museum Østjylland
Køb en samlet billet til alle fire foredrag her