Sæsonstart på Fyrkat

Sæsonstart på Fyrkat

Vikingecenter Fyrkat indleder sæsonen 2019 i påskedagene 18.- 22. april.

Her indtager bronzestøber og arkæolog Ken Ravn Hedegaard Vikingegården. Han har i mange år arbejdet med støbning af bronzesager, som det blev gjort i forhistorisk tid.

Det var en omfattende proces, når man i vikingetiden støbte for eksempel smykker i bronze. Først blev en model lavet af voks, knogler eller træ, og derefter lavede man en form af ler med udgangspunkt i modellen. Den skulle lufttørre og først derefter kunne selve smykket støbes. Til sidst blev smykket pudset og gjort pænt, som det skinnede smykke, det var. Alt sammen en tidskrævende proces, som i mange tilfælde har været en større investering for den enkelte vikingefamilie.

I påskedagene får publikum et indblik i processen, og Ken Ravn Hedegaard vil blandt andet arbejde med de voksmodeller, som selve lerformen bygges op omkring. Han vil desuden slibe, pudse og på anden vis efterbehandle støbte sager. Bemærk dog, at selve bronzestøbningen ikke vil foregå på Vikingegården.

Som publikum har du mulighed for at se rekonstruerede smykker fra vikingetiden på allertætteste hånd. Der vil blive lagt vægt på lokale fund, og Ken Ravn Hedegaard vil også komme ind på de misforståelser, som verserer omkring vikingernes bronzesmykker.

Du kan møde Ken Ravn Hedegaard og høre ham fortælle om bronzestøberfaget alle påskedagene kl. 10-16.