Aalborg under besættelsen 1940-1945

12.-24. august 2025 Musikalsk teater under åben himmel i haven ved Aalborg Kloster. En gruppe unge mennesker tager under besættelsen livet i egen hånd og kæmper en kamp for frihed og for demokrati. Inspireret af virkelighedens Churchill-Klubben.
Torsdag 3. april 2025 Under besættelsen byggede den tyske værnemagt en landsby-kulisse af træ for at maskere et ammunitionslager. Torsdag 3. april bliver historien om den falske landsby, der lå tæt ved Aabybro, vakt til live igen. Det sker, når historiker og museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Thor Bæch Pedersen, holder foredrag om emnet.
Torsdag 10. april 2025 Under besættelsen 1940-45 blev en del nordjyder arresteret af den tyske besættelsesmagt og deporteret til nazistiske koncentrationslejre. Torsdag 10. april kan du høre de tragiske og dramatiske historier om nogle af de nordjyder, der blev deporteret, når Jens-Christian Hansen, historiker og formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum, foredrag om emnet. 
Torsdag 17. april 2025 På strandene langs vestkysten ligger den dag i dag en række betonbunkere fra 2. verdenskrig. De er resterne af de forsvarsstillinger, som den tyske besættelsesmagt lod bygge i årene 1940 til 1945. Jens Andersen fra Bunkermuseum Hanstholm holder torsdag 17. april foredrag om bunkerne, som var en del af Hitlers Atlantvold fra Nordkap til Spanien
Torsdag 8. maj 2025 En af de allermest kendte nazister fra 2. verdenskrig er den tyske generalfeltmarskal Erwin Rommel. Torsdag 8. maj kan du høre historien om manden, der af mange huskes for hans involvering i det mislykkede attantatforsøg på Hitler i 1944.
April-maj 2025 En af Danmarks første modstandsgrupper under besættelsen 1940-45 var Churchill-klubben. Den blev dannet af en flok unge skoledrenge i Aalborg, som i 1942 begyndte at stjæle våben fra tyskerne og lave små sabotageaktioner. Tag med på byvandring og hør den spændende historie om skoledrengene, der gik til modstand mod den tyske værnemagt.
April-maj 2025 På byvandringen Aalborg under besættelsen går du i fodsporene på både de tyske soldater og de danske modstandsfolk gennem byens gader og ser, hvor i Aalborg de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig. Undervejs kommer publikum bl.a. ned i et offentligt beskyttelsesrum fra 2. verdenskrig i Prinsensgade.
Lørdag 3. maj 2025 Lørdag 6. september 2025 Nu kan du flyve med tilbage til Aalborg under besættelsen på en tur til den tyske flyveplads Aalborg Öst beliggende i Rørdal tæt ved Aalborg Portland. Her fortælles om flyvepladsens spændende og dramatiske historie med flystyrt og luftkrig under 2. verdenskrig. Undervejs er der mulighed for at udforske nogle af de forladte tyske bunkere, der stadig ligger gemt i området.
Rationering betød, at man under besættelsen måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Opfindsomheden var stor, og havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør. I stedet for importerede rosiner kunne man lave stikkelsbærrosiner og smørret kunne strækkes med mel eller mælk. Aviser og blade havde masser af gode råd.