Besættelsen 1940-1945
Tirsdag 13. maj 2025
Det var ikke alle, der under besættelsen 1940-45 anså tyskerne som fjenden. Faktisk meldte op mod 10.000 danskere sig frivilligt til Frikorps Danmark, der kæmpede på tysk side under 2. verdenskrig. Tirsdag 13. maj kan du høre om frikorpset og dets indsats på Østfronten.
Foredragsholder: Lars Larsen.
Torsdag 22.. maj 2025
Historien om den nordjyske Gestaposchef Fritz Bolle, der flygtede ud af Aalborg i de hektiske befrielsesdage, er både dramatisk og blodig. Torsdag 22. maj holder museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Thor Bæch Pedersen, foredrag om det tyske sikkerhedspoliti Gestapos tilstedeværelse i Nordjylland under besættelsen og om førnævnte gestapochef.
På byvandringen Aalborg under besættelsen går du i fodsporene på både de tyske soldater og de danske modstandsfolk gennem byens gader og ser, hvor i Aalborg de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig.
Undervejs kommer publikum bl.a. ned i et offentligt beskyttelsesrum fra 2. verdenskrig i Prinsensgade.
12.-24. august 2025
Musikalsk teater under åben himmel i haven ved Aalborg Kloster.
En gruppe unge mennesker tager under besættelsen livet i egen hånd og kæmper en kamp for frihed og for demokrati.
Inspireret af virkelighedens Churchill-Klubben.
En af Danmarks første modstandsgrupper under besættelsen 1940-45 var Churchill-Klubben. Den blev dannet af en flok unge skoledrenge i Aalborg, som i 1942 begyndte at stjæle våben fra tyskerne og lave små sabotageaktioner. Tag med på byvandring og hør den spændende historie om skoledrengene, der gik til modstand mod den tyske værnemagt.
Tag på byvandring i Hobro under besættelsen. Den fortæller forskellige dramatiske historier fra de fem mørke år og undervejs kommer du blandt andet med ned i et offentligt beskyttelsesrum fra dengang.
Rationering betød, at man under besættelsen måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Opfindsomheden var stor, og havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør. I stedet for importerede rosiner kunne man lave stikkelsbærrosiner og smørret kunne strækkes med mel eller mælk. Aviser og blade havde masser af gode råd.