Nordjyske Museer arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
Opfindsomheden var stor under besættelsen 1940-45. Rationering og dyrtid betød, at man måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør. I stedet for importerede rosiner kunne man lave stikkelsbærrosiner, smørret kunne strækkes med mel eller mælk, og nogle gav sig ovenikøbet i kast med at lave sumpbæversteg. Aviser og blade havde masser af gode råd.
Fortvivl ikke, hvis du ikke har fået købt mel nok. Er der havregryn i skabet, kan du fx bage en sundhedskage og samtidig mindes besættelsen, hvorfra opskriften stammer. Du kan også bage Kirsten Hüttemeiers ølkage fra 1943, som er uden rationeringsvarer som smør og æg.
De fleste af de opskrifter, vi har fra besættelsen, er gået i glemmebogen, men en opskrift er kommet for at blive: Vores allesammens kendte og elskede havregrynskugler stammer faktisk fra besættelsestiden. Det samme gør det mindre kendte kartoffelmarcipan.
Kød var dyrt og rationeret, og mange familier indførte kødløse dage. Blandt de nye, opfindsomme retter var blandt andet blomkålsfrikadeller og ærtekoteletter.
Kød blev ikke rigtigt rationeret under krigen, men regeringen lavede forholdsregler, der skulle begrænse forbruget, da der var mangel på svinekød og flæsk, som var danskernes foretrukne. Fx blev der i 1943 indført købekort til kød, så den lokale slagter havde kontrol med, at kødet blev fordelt til de faste kunder. Men man så sig også om efter alternativer – som fx sumpbæversteg og kaninkød.
Efterhånden som krigen skred frem, blev det sværere og sværere at skaffe de varer, man var vant til. I stedet måtte man finde alternativer. I 1942 var alle lagre af kaffe brugt op, og man kunne ikke længere nøjes med at blande kaffeerstatning i kaffen – nu var der kun kaffeerstatning tilbage. Nogle lavede det af brændt cikorie, rug og roer, men de fleste købte de kendte mærker som Richs’s og Danmarks.
Hold dig opdateret om nye arrangementer, spændende arkæologiske fund, Koldkrigsmuseet REGAN Vest og nye udstillinger – og deltag hver måned i lodtrækningen om en præmie fra en af vores museumsbutikker.
Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge denne side, vil vi antage, at du er indforstået med det. Læs mereOk