Jubilæum: Jens Bangs Stenhus 1624-2024

Jens Bangs Stenhus fra 1624 er det bedst bevarede borgerlige renæssancehus i Norden og har i 400 år været en markant del af Aalborgs skyline. Oprindeligt var huset en købmandsgård bygget ved bredden af Østerå, men fra ca. 1670 og frem til 2013 husede det Svane Apoteket i stueetagen. I dag er her blandt andet restaurant, privatboliger og lægepraksis.

400 års jubilæet fejres på forskellig vis i løbet af 2024, og det kulminerer med en stor folkefest i slutningen af august.

Åbent hus 31. august

Jens Bangs Stenhus fylder 400 år i år. Lørdag 31. august inviterer vi derfor til stor jubilæumsfest, hvor dørene til det unikke stenhus åbnes for alle. Dagen igennem er der forskellige aktiviteter og rundvisninger i huset, og publikum får en helt unik mulighed for at opleve huset fra kælder til kvist. Nærmere program for dagen følger i begyndelsen af august.
Historiker Jakob Ørnbjerg fortæller sammen med den nuværende indehaver af Duus Vinkjælder, Peter Kragh (billedet), om husets historie og om vinkælderen, hvor Kragh-familien i tre generationer har drevet vinhandel og restauration. I løbet af aftenen vises gæsterne rundt i alle afkroge af den vidtforgrenede kælder med de kringlede gange. Aftenen afsluttes med fællesspisning og et godt glas vin eller øl.
Tag med købmanden Jens Bang rundt i Aalborg og oplev, hvordan byen blomstrede i renæssancen. Byvandringen slutter på pakloftet allerøverst i hans imponerende stenhus ved Østerågade.
Drømmer du om en unik og luksuøs madoplevelse omgivet af historisk og fortryllende stemning? I anledning af 400-året for opførelsen af det kendte Jens Bangs Stenhus kan du 31. august komme med til en enestående og eksklusiv middag med overraskende indslag om husets lange historie.
I anledning af 400-året for opførelsen af det imponerende stenhus inviterer vi i august indenfor til en række eksklusive rundvisninger. Du kommer med hele vejen rundt om købmandsgården og ind bag husets mure fra kælder til det øverste spidsloft – og du får naturligvis historierne om de mennesker, som gennem tiderne har beboet huset.
Pulveriserede mumier, stryknin og astmacigaretter lyder ikke særlig helbredende, men det fandtes alt sammen på apoteket i gamle dage. I næsten 350 år lå Svane Apoteket i stueetagen i Jens Bangs Stenhus, og hver gang en ny generation af apotekerfamilien ryddede op, blev det gamle inventar – skabe og skuffer, krukker og eksotiske medikamenter – sat på loftet. Oplev den imponerende samling på en guidet rundvisning, der fortæller om dansk apotekerhistorie gennem flere hundrede år.
Jens Bangs Stenhus er et af de bedst bevarede renæssancehuse, vi har i Danmark. Det blev bygget i 1623-24, og har gennem årene levet en omskiftelig tilværelse.
Det er fonden ”Apoteker S.C. Strøybergs fond til bevarelse af Jens Bangs Stenhus”, der i dag ejerdet gamle stenhus og den unikke samling under loftet. Fonden har til formål at drive og vedligeholde stenhuset samt erhverve, bevare og vedligeholde Apotekersamlingen.
Jens Bangs Stenhus fylder 400 år i 2024. Det fejres blandt andet med den musikalske teaterforestilling Stenhuset, der handler om storkøbmanden Jens Bang, der lod det prægtige hus opføre. Forestillingen opføres i august 2024, og den er et samarbejde mellem Aalborg Slots Teater og S.C. Strøybergs Fond Til Bevarelse af Jens Bangs Stenhus.