Nedgravet møntskat stammer fra Christian den Fjerdes tids
Det er populært at gå med metaldetektor, og mange detektorførere drømmer om at finde den helt store skat nedgravet i mulden. Det sker ikke for ret mange, men for to mænd i Vesthimmerland er drømmen blevet til virkelighed. Indtil nu er der nemlig dukket over 80 sølvmønter op ved en lokalitet tæt på Sebbersund.
I første omgang fandt de godt 30 sølvmønter, men efter arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har kigget nærmere på området, er skatten vokset betragtelig i størrelse.
De mere end 80 sølvmønter er fundet spredt over et mindre område, men der er ikke tvivl om, at mønterne stammer fra en samlet nedgravning, og derfor kan betegnes som en samlet møntskat. Senere forstyrrelser i form af blandt andet landbrugsdyrkning har efterfølgende spredt mønterne en smule fra den oprindelige nedgravning.
Afslutning på Trediveårskrigen
Mønterne stammer alle fra Christian den Fjerdes tid (konge 1588-1648). Den ældste mønt er fra 1608, mens den yngste er fra 1630, hvilket er tiden omkring Freden i Lübeck, der afslutter Christian den Fjerdes engagement i den europæiske storkrig ”Trediveårskrigen”. Fredsslutningen betød blandt andet, at Jylland, der ellers var erobret af de kejserlige tyske tropper, blev givet tilbage til Danmark. Arkæologerne vurderer, at skatten skal ses i det lys, og at den kan have en mulig tilknytning til de kejserlige troppers tilbagetrækning fra Jylland eller et efterspil omkring deres tilstedeværelse.
”Men vi ved jo ikke noget med sikkerhed, men vi kan jo gætte på, at det hænger sådan sammen,” siger arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Christin Klinge, som var med ude for at undersøge fundområdet nærmere.
Derudover er det, ifølge Christian Klinge, bemærkelsesværdigt, at mønterne i skatten alle er skillinger og derfor har været ”hverdagsmønter”. Skatte fra renæssancen består ofte af de mere værdifulde dalere og mark, og en skat med skillemønter kan derfor også være med til at give et indblik i møntcirkulation, omløbstid og brug for mønter i første halvdel af 1600-tallet.
Skatten er danefæ
De mange mønter er derfor mere end blot en skat, de er også med til at nuancere vores fælles historie, og derfor er det også det, man kalder danefæ.
”Det er ikke så ofte, vi finder skattefund med hverdagsmønter fra den periode. Så fordi skatten fortæller os mere om, hvordan mønter er blevet brugt i hverdagen i 1600-tallets Danmark, er fundet af stor betydning” siger Christian Klinge.
Af samme årsag, kan de to heldige detektorførere derfor se frem til at modtage en danefægodtgørelse for det samlede fund.