Trelleborg – vikingekrigerens verden

Mindst 500 af Harald Blåtands krigere befæstede vikingeborgen Trelleborg. Trelleborg omfattede en indre ringborg med palisade og vold, voldgrav, bro, porte, korsvej, 16 langhuse i fire karreer, samt en ydre forborg med 15 langhuse og en gravplads.

Der er fundet spor af kamp på Trelleborg. Porte er brændt af, pile er skudt ind i volden. Der er gjort mange våbenfund og fundet tre massegrave med i alt 20 gravlagte. En massegrav indeholdt rester af ti personer – formentlig yngre mænd mellem 20 og 35 år – hvoraf den ene havde fået et ben hugget af over knæet. Måske var de krigere faldet i kamp. Selvom der er overvægt af yngre mænd i gravene, er også midaldrende mænd, kvinder og børn begravet på gravpladsen. Analyser har vist, at både danske, norske og slaviske krigerfamilier har levet på Trelleborg. Foruden de mange våben-, smykke- og redskabsfund er Danmarks eneste rundskjold af træ fra vikingetiden fundet på Trelleborg.

I dag byder museet på udstillinger inde og ude, en butik og café, Vikingelandsbyen Slagløse og et genskabt langhus, der er en af verdens ældste rekonstruktioner.

Oplev børneaktiviteter, levendegørelse og eksperimentel arkæologi, bl.a. gennem Vikingesommeren og den årlige Vikingefestival.

Yderligere info: www.natmus.dk/museer-slotte/trelleborg/, FB: vikingeborgentrelleborg