Trætallerken og sølvske – fundet Ved Stranden, Aalborg

Langs strækningen, hvor den nye plusbus i Aalborg skal køre, har man forskellige steder oplevet vejarbejde her i 2020. Blandt andet i krydset Ved Stranden og Jomfru Ane Gade i det centrale Aalborg, hvor der er gang i en kloakrenovering. Og det har åbnet en port til fortidens Aalborg.

Arbejdet i gaden Ved Stranden har afsløret spor efter 1500-tallets udstykning af Aalborgs nordlige areal. Op til 1500-tallet lå Limfjordsgrænsen der, hvor Ved Stranden i dag har sit forløb – heraf navnet. Byens borgere begyndte derefter at udvide byen mod nord, dvs. at man blandt andet slæbte sit skrald fra byen ud til stranden. Her havde man bygget såkaldte opfyldsbolværk i vandkanten, som kunne holde på skraldet, og på den måde udvide landarealet ud i fjorden. Det er blandt andet sådanne bolværk, som arkæologer har fundet rester af. Så når du i dag går på havnefronten, så går du i virkeligheden på en enorm bunke affald fra 1500-tallet.

Opfyldsbolværket på billedet er fundet under vejen udfor Radisson Blu Hotel. Det består tværgående planker af fyrretræ, der bliver holdt fast af mindre støttepæle. På bagsiden sidder egetræspæle med en længde på omkring to meter. Senere har man banket mindre tildannede fyrtræspæle ned. Der er fundet spor efter hele 10 pæle på den østlige side af de tværgående planker, så det har været solidt!

Selvom det bare er affald, så er der alligevel gjort spændende fund i det, som i 1500-tallet var skrald, men som i dag er havnefront. Der er fundet en række mere personlige ting – blandt andet en velbevaret trætallerken. Den er lavet af blødt træ, og der er tale om en af de mest almindelige typer af tallerkner, som folk har spist af dengang. En trætallerken som denne har været allemandseje, og vi kender tallerkner af træ langt op i tid. Men denne stammer fra 1500-1600-tallet, og det er ret unikt at finde en intakt trætallerken med 500 år på bagen.

En anden flot genstand fra 1500-tallet, som dukkede op i denne udgravning, var en ske, der formentlig er lavet af sølv. Den er meget fint udført med mange flotte detaljer. På toppen af skaftet ses en kvindefigur, og på selve hovedet ses Kristus på korset. På det tidspunkt var det vigtigste redskab ved bordet skeen, og denne ske har helt sikkert været et pragtstykke. Hvordan denne fine ske er endt blandt byens affald og skrald, kan vi kun gisne om.

Skrevet 11. december 2020