Sjælden valkyrie fundet ved Sønder Tranders

Et sjældent vikingesmykke er netop blevet indleveret til museet. En af lokalområdets dygtige private detektorbrugere har fundet smykket på en mark ved Sønder Tranders. Der er tale om en fint dekoreret fibula (broche) fra tidlig vikingetid, og smykket er som noget helt særligt prydet af menneskeskikkelser. Motivet viser en bevæbnet rytterske, som modtages af en skjoldbærende kvinde. Inspirationen til scenen er formentlig hentet i den nordiske mytologi, hvor krigerkvinder betegnet ”valkyrier” bl.a. opvarter faldne krigere i Valhalla.

Et motivelement synes dog at savne nærmere forklaring, nemlig det mønstrede tæppelignende felt under hestens bug. Måske er der tale om det ”skæbneklæde” vævet af udrevne mennesketarme, der optræder i en af de islandske sagaer. Her berettes det, hvordan valkyrierne med magisk vævning kunne vælge hvilke krigere, som skulle falde under et slag.

Smykker med lignende motiver er tidligere fundet i Vendsyssel, Ribe og ved Tissø på Sjælland. Alle områder som i vikingetiden har huset aristokratiske miljøer. Trods lighederne er ingen af fibulaerne imidlertid helt ens, og unikke stykker som dette er danefæ. Valkyrierne fra Sdr.Tranders skal derfor nu sendes til Nationalmuseet, så den heldige finder kan få sin velfortjente findeløn.

Skrevet 13. september 2013