REGAN Vest – Demokratiets sidste bastion

Bogen fås i både en dansk, engelsk og tysk version. Alle tre udgaver kan købes i museets webshop.

Foto: Lars Horn, Baghuset Pressefoto.

Tekster: Ulla Varnke Sand Egeskov, cand.mag., museumsinspektør, Nordjyllands Historiske Museum, og Helle Nørgaard, journalist, kommunikationschef, Nordjyllands Historiske Museum.

60 meter under en bakke i Rold Skov ligger 5.500 m2 uberørt danmarkshistorie. Regeringsanlæg Vestdanmark (REGAN Vest) er en stor atomsikret bunker, der blev opført i årene 1963-68 med det formål at huse regering, embedsmænd og regent i tilfælde af en atomkrig. Denne bog fortæller hele historien om bunkeren, man har kaldt Danmarks bedst bevarede hemmelighed.

Bunkeren blev opført i al hemmelighed i 1960’erne og står den dag i dag fuldt funktionsdygtig med møblerede kontorer, møderum, soverum, kantine, dagligstue, lægeklinik, krypteringsrum og maskinrum.

Bogen tager læseren med på en fascinerende rejse gennem denne tidslomme fra Den Kolde Krig. Med sin helt unikke opbygning og størrelse, sin komplette og uspolerede indretning, hemmeligholdelsen og planlægningen helt ned i detaljen er bunkeren et monumentalt vidnesbyrd om periodens trusselsbillede og en meget reel frygt for en altødelæggende atomkrig.

Bogen er på i alt 160 sider, hvoraf 120 sider er med hidtil ikke offentliggjorte fotos fra REGAN Vest.

Bogen kan købes i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum til 200 kr.

Det skriver anmelderne

Skrevet 31. oktober 2019