Piloten fra det tyske fly identificeret

Museum arbejder nu på en udstilling af vragdele og andre fund fra flyet

De tyske myndigheder har nu bekræftet identiteten af den tyske pilot, der i 1944 styrtede ned med sit Messersmitt-fly på en mark i Birkelse i Nordjylland. For 14 dage siden fandt en 14-årig skoledreng resterne efter styrtet, og derefter gik et større arbejde i gang med at identificere piloten. Hans Wunderlich, hedder han, og han var bare 19 år.

Pilotens navn i soldaterbog / Soldaterbog
Sammen med den tyske pilot blev der fundet en lille kalenderbog ” Der Soldatenfreund” i Luftwaffe- versionen. Det er både en kalender og en slags ”grønspættebog”, hvor piloten har haft alle mulige informationer fx om engelske fly (silhuettegninger), militære grader osv. I bogen har den tyske pilot skrevet sit navn: Hans Wunderlich. Der er ikke nogle informationer d. 10/10 1944 – den dag flyet styrtede ned. Sidste gang der blev skrevet i bogen var den 24. september. Alle flyvninger i 1944 er muligvis registreret i bogen. Navnet Hans Wunderlich optræder i øvrigt både i soldaterpapirerne og papirer fra marketenderiet i Aalborg øst, lige som hans initaler er at finde på uret.
(Foto: © Nordjyllands Historiske Museum)

På Nordjyllands Historiske Museum og på Bevaringscenter Nordjylland har enkelte medarbejdere i mange dage kendt navnet, idet det fremgik af den soldaterbog, der blev fundet blandt vragdelene, hans soldaterpapirer og papirer fra marketenderiet i Aalborg øst lige som initialerne i det ur, der blev fundet ved nedstyrtningsstedet, også bekræfter, at der er tale om korporal Hans Wunderlich. Af hensyn til eventuelle pårørende har man ikke videregivet oplysningerne, før der var grønt lys fra de tyske myndigheder. De foreligger nu.

Hans Wunderlich blev født i Neusorg i delstaten Bayern 22. juli 1925. Han var ugift og barnløs. De tyske myndigheder oplyser, at hans forældre er døde for en del år siden, og i 2006 døde hans eneste søster – ligeledes barnløs.

Pilotens ur
Pilotens ur blev fundet sammen med andre personlige genstande. Uret er ødelagt, og viserne mangler. Det er tilsyneladende gået i stå på nedstyrtningstidspunktet. Ud fra resterne af viserne var tidspunktet formentlig omkring kl. 14. Museet er ikke i tvivl om, at det er pilotens ur, fordi hans initialer er indridset på bagsiden, HW – Hans Wunderlich. Uret er tilsyneladende ikke et militært ur, men et personligt ur, hvor der senere er tilføjet ekstra tal på urskiven. Hvordan disse tal lige skal tolkes ved museet endnu ikke, men det er måske tal han har kunne bruge som pilot. Museet hører gerne fra nogen, der har et godt bud. På forsiden af uret er der desuden i urskiven resterne af et W, hvilket viser, hvem ur-fabrikanten var – Wagner. Fabrikken, som lå i Pforzheim i Sydvesttyskland, blev i øvrigt bombet d. 23. februar 1945. Pforzheim ligger ca. 340 km sydvest for den by, hvor Hans Wunderlich blev født.
(Foto: © Nordjyllands Historiske Museum)

Vragdele udstilles

Der er således ingen direkte efterladte, og det er nu op til myndighederne i Tyskland at afgøre, hvad der skal ske med soldatens jordiske rester. Der findes en organisation i Tyskland, der forestår begravelser af tyske soldater fra Anden Verdenskrig, og det bliver den, der skal afgøre, hvad der skal ske. Det er ikke usandsynligt, at Hans Wunderlich kan blive begravet i Danmark. Hans jordiske rester befinder sig lige nu på retsmedicinsk institut i Aarhus.

De øvrige fund fra styrtet er i Nordjyllands Historiske Museums varetægt. Der er tale om alt fra vragdele af flyet og soldatens tøj over personlige ejendele til faldskærm og redningsvest. Museet håber at kunne udstille udvalgte dele i en kortere periode og dermed lægge yderligere viden til historien om den tyske værnemagt i Aalborg. Lige nu arbejder museet på at finde et egnet lokale, der dels skal kunne rumme de mange vragdele, og dels har en god udluftning, da flyresterne stadig lugter meget af brændstof.

Ifølge arkiver i Tyskland styrtede Hans Wunderlichs fly ned 10. oktober 1944. Som øjenvidner har berettet, og som det var kutyme, rykkede tyskerne ud for at fjerne alt fra styrtet, men i dag ved vi, hvorfor de ikke fik det hele med: De beskriver det som et dødeligt styrt i sumpet jord, og har derfor indstillet bjergningsarbejdet, da de fandt det forgæves.

Skrevet 24. marts 2017