Ny bog: When China awakens…

Af Morten Pedersen

Museumsinspektør, ph.d. og dr.phil.

Globaliseringens dynamik hænger uløseligt sammen med drivkræfterne bag multinational virksomhed. “When China awakens…” ser på emnet fra en dansk synsvinkel og kaster lys over, hvorfor Danmark fik status som en af verdens mest succesfulde industrinationer fra slutningen af det 19. århundrede.

Omdrejningspunktet er de begivenheder, der kom til at forme teknologileverandøren F.L. Smidth & Co.’s etablering som multinational virksomhed i Asien i perioden 1890-1938. I en farverig fortælling, der bringer os helt tæt på personer og ledende skikkelser fra kejsertidens Japan, over Chiang Kai-sheks Kina til Gandhis Indien belyses, hvordan personlige og politiske netværk, udsendte medarbejdere, salgsafdelinger og lokal maskinfremstilling blev grundstenen for danskernes håndtering af alt fra kultur- og klimaforskelle til konkurrence fra andre vestlige virksomheder, blodige krige, pest og hjemve. Ved indgangen til Anden Verdenskrig blev så godt som al Asiens cement fremstillet med dansk teknologi og i anlæg fra F.L. Smidth & Co.’s maskinfabrik i Valby.

Også en Aalborghistorie

Omdrejningspunktet i bogen er F.L. Smidth & Co.’setablering som multinationalvirksomhed i Asien 1890-1938. Men “When Chinaawakens…” er samtidig en aalborghistorie, fordi den udvikling af teknologi til cementproduktion, der gjorde F.L. Smidth & Co. verdensførende, ikke havdekunnet finde sted uden et meget nært samarbejde med Aalborgs cementindustri.

I bogen oprulles derfor også historien om, hvordan danske ingeniører og arbejdsmænd, som for eksempel Jens Marinus Jensen fra Romdrup og Jens Peter Kristensen fra Vejgaard, fra 1890’erne blev afgørende for dansk eksport af højteknologi til fjerne steder som Tokyo, Macao, Bangkok og Punjab. Bogen forbinder på den måde den nordjyske lokalhistorie med industrialiseringen af Japan, Kina, Thailand og Indien.

“When China awakens…” er en udfordring til den sejlivedemyte, at Danmark før 1960’erne var en introvert bondenation – en myte, der fortsat i dag præger den danske identitet og politiske virkelighed, og som alene af den grund er en korrektion værd.Med bogen bidrager Morten Pedersen således med væsentlige nye brikker til tidens omskrivning af dansk erhvervshistorie, der sætter fokus på den hidtil oversete multinationale guldalder, som dansk industri oplevede i begyndelsen af 1900-tallet. For F.L. Smidth & Co.s indtog på et af de mest fremmedartede markeder i verden voksede ud af en internationalisering, som danske virksomheder måske også kan lære af i dag.

Læs mere om det forskningsprojekt, som bærer titlen “When China awakens”.


Morten Pedersen med sin bog: “When China awakens”. Foto: Nordjyllands Historiske Museum.

Turen går til Thailand

Det er ikke kun i Danmark, at Morten Pedersens forskning på området bliver bemærket. Turen går nemlig i december 2018 til Bangkok i Thailand. Her har den danske ambassade inviteret ham til at holde flere foredrag om den store danske – og aalborgensiske – indflydelse på cementindustrien i Thailand og resten af Asien fra slutningen af 1800-tallet og frem til 2. verdenskrig.

Blandt tilhørende til disse foredrag er blandt andre medarbejderne i den lokale afdeling af F.L. Smidth & Co og det thailandske firma Siam Cement Group samt specielt indbudte gæster på den danske ambassade.

Skrevet 26. november 2018