Købmanden, apotekerne og enkerne
Forfatter Jakob Ørnbjerg
Jens Bangs Stenhus i Aalborg regnes for et af Nordeuropas allerfineste borgerlige renæssancehuse. I denne bog fortæller kulturhistoriker Jakob Ørnbjerg husets farverige historie med fokus på de mænd og kvinder, der i 400 år har arbejdet og levet under dets tag, hvad enten det nu var som købmand, apoteker eller enke.
Jens Bangs Stenhus stod færdig i 1624, og denne bog handler om de mennesker og begivenheder, der siden begyndelsen har sat deres præg på ikke blot husets, men hele Aalborgs historie. Arkitekter, læger, vinhandlere, svenske lejesoldater, danske modstandsfolk, manden bag Gjøltrolden, en gravid tjenestepige, 3½ kg sprængstoffer, fire afhuggede hoveder, en grønlandsk kajak og en plagsom øjenbetændelse har spillet en rolle i historien.
Men hovedpersonerne er købmand Jens Bang, der 1623-1624 lod huset bygge som en pragtfuld købmandsgård, samt de senere apotekere og flere af deres enker. Den første apoteker, Friedenreich, rykkede ind i 1670, og forretningen gik i arv fra ham til efterkommere, ægtefæller eller medarbejdere i mere end 300 år.
På baggrund af et enestående kildemateriale bringer bogen os helt tæt på 400 års købmands- og apotekerliv – fyldt med handelsvarer, lugtesalt, rottegift, kviksølv og et par sejlivede kvinder.
Bogen er skrevet i samarbejde med konservator ved Nordjyske Museer Per Thorling Hadsund.
Køb bogen i museumsbutik Aalborg Historiske Museum eller Nordjyske Museers webshop