Mobilicom Valley

Mobilicom Valley

Dancalls første GSM telefon HP2701 GSM 900, der blev udviklet og produceret i 1995. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Fra 1980 til 2008 var mobiltelefoni et fikspunkt for Nordjyllands fremtid.

Kun fantasien satte grænser for teknologiens udvikling, og Nordjylland blev kendt som Mobilicom Valley i kraft af samarbejdet mellem Aalborg Universitet og regionens mobilindustri. Det hele blev tæt knyttet til en ny identitet for regionens hovedby Aalborg.

Fortællingen om “byen med de rygende skorstene” havde stået stærkt i 1900-tallet, men 80’ernes krise satte et klart aftryk, og i 1990 havde Aalborg Portland rundet 100 år og Aalborg Taffel Akvavit 150 år. De gamle varemærker var godt slidte og samtidigt blev Aalborg Universitet efterhånden centrum for det, der snart blev kendt som mobilklyngen.

Forskningsprojektet Mobilicom Valley afdækker, hvordan der i den situation kunne fortælles nye historier, som tolkede hvor Nordjylland kom fra, hvor landsdelen stod, og hvad der skulle forme dens fremtid.

Projektet er et delprojekt i forsknings- og formidlingsprojektet Industrien i det 21. århundrede: Robotter, klynger og fortællinger, der er et samarbejde mellem Danmarks Industrimuseum i Horsens (DIH), Odense Bys Museer (OBM) og Center for Maritim- og Erhvervshistorie ved Syddansk Universitet (CME).

Projektperiode 2018-2019

Formidling

Projektet gennemføres med støtte fra