Memento Mori. Kirker, kirkegårde og begravelser i Aalborg ca. 1000-1806

Tidligere arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Bente Springborg, står bag Aalborgbogen 2018: Memento Mori – Kirker, kirkegårde og begravelser i Aalborg ca. 1000-1806.

Bogen er historien om Aalborgs forsvundne kirkegårde, og den fortæller om begravelser fra kristendommens ældste tider og frem til 1800-tallets begyndelse. Bogen bygger på de mange fund fra tidligere tiders begravelser i form af ligkister og skeletter, som gennem årene er dukket op af den aalborgensiske undergrund.

Læseren tages blandt andet med til kirkegårdene, som lå ved Skt. Clemens Kirke, Budolfi Kirke, Vor Frue Kirke og kloster, Skt. Peders Kirke, Gråbrødreklosteret og tilhørende kirke, Skt. Jørgensgård og kirke samt Helligåndshus, kloster og kirke.

Kombineret med antropologiske og naturvidenskabelige undersøgelser og det bevarede skriftlige kildemateriale, tegnes der et fascinerende og faktamættet billede af livet og døden i fortidens Aalborg. Bogen er derfor ikke blot en gennemgang af arkæologiske fund, men også en fortælling om Aalborgs opståen og udvikling fra anden halvdel af 700-tallet og frem til cirka år 1800.

Bogen udgives af Selskabet for Aalborgs Historie i samarbejde med Aalborg Stadsarkiv og Aalborg Historiske Museum.

Skrevet 2. november 2018