Mælk, smør og ost

Introduktion

Fødevareproduktion og madlavning har været en meget stor del af husmandsfamiliens daglige arbejde. Vi prøver denne dag at lave smør og forskellige oste, som man gjorde det for 100 år siden og får knyttet dette
arbejde sammen med historien om de berømte danske mælkeprodukter og andelsbevægelsen og dansk mejerihistorie.

Undervisning

Vi starter i den gamle skolestue, hvor klassen med udgangspunkt i forskellige museumsgenstande får et oplæg om køer, mælk og mad på landet omkring år 1900. Hertil hører også historien om de første danske mejerier og andelsbevægelsens opståen.

Efter at have været rundt på museet og bl.a. besøge museets dyr, får klassen introduktion til dagens arbejde, og vi går i gang med aktiviteterne i grupper i den nye formidlingsbygning.

Vi kærner smør på de gamle smørkærner og laver løbeost og kærnemælksost.

Når arbejdet er gjort, smager vi på de forskellige produkter på brød, som klassen har medbragt.

Vi kigger på og gætter på forskellige relevante museumsgenstande, og eleverne hører nogle farverige historier om datidens hygiejne.

Dagen afrundes med en gennemgang og debat om forskellige relaterede emner:

  • Udviklingen i dansk mejeriproduktion.
  • Fødevarer og bæredygtighed.
  • Udviklingen i dansk landbrug og fødevareproduktion.

Målgruppe

Grundskole 7.-9. kl.

Fag

Historie, madkundskab/valgfag madkundskab

Kompetenceområder

Historie:

Efter 9. klassetrin:

1: Kronologi og sammenhæng. Eleven kan på baggrund af et kronologisk overblik forklare, hvorledes
samfund har udviklet sig under forskellige forudsætninger:

  • Eleven har viden om begivenheders forudsætninger, forløb og følger.
  • Eleven har viden om historisk udvikling.
  • Eleven har viden om forandringer af samfund lokalt, regionalt og globalt.

2: Historiebrug. Eleven kan forklare samspil mellem fortid, nutid og fremtid.

  • Historiske scenarier. Eleven kan udlede forklaringer på historiske forhold og forløb ud fra historiske
    scenarier.
  • Eleven har viden om sammenhænge mellem fortidsfortolkninger, nutidsforståelser og
    fremtidsforventninger.
  • Eleven kan diskutere egne og andres historiske bevidsthed.

Madkundskab/Valgfag madkundskab:

1: Mad og sundhed.

  • Eleven har viden om hygiejne-, opbevarings- og kornserveringsprincipper.
  • Eleven har viden om mikroorganismer.
  • Eleven har viden om målgruppers madtraditioner og ernæringsbehov.

2: Fødevarebevidsthed.

  • Eleven kan analysere fødevaregruppers vej fra jord til bord og til jord igen.
  • Eleven har viden om fødevarers fysisk-kemiske egenskaber, anvendelsesmuligheder og smag.
  • Eleven har viden om industriel fødevareproduktion.

3: Madlavning.

  • Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning.
  • Eleven har viden om madlavningens grundlæggende fysik og kemi.
  • Eleven har viden om komplekse madtekniske egenskaber og metoder.

4: Måltid og madkultur.

  • Eleven har viden om tids- og stedbestemte mad- og måltidskulturer.
  • Eleven har viden om faktorer der påvirker mad- og måltidskulturer.

Fakta om tilbuddet

Hvornår: Hele året.
Varighed: ca. 5 timer.
Pris: 900 kr. Gratis for skoler i Rebild – og Mariagerfjord kommune.
Plus materialeudgift afhængigt af elevantal (ca. 200 kr.)
Max. 25-27 elever. Der kan aftales alternative programsammensætninger ved større grupper.
Emner: Dagligliv på landet anno 1900, fremstilling af smør og ost, dansk mejerihistorie, andelsbevægelsen.

Sted

Boldrup Museum
Ørnbjergvej 13
9610 Nørager

Faciliteter på stedet

Boldrup Museum er et lille husmandssted med stuehus, have, marker og dyrehold, som det har set ud omkring år 1900. Dyrene er altid en del af et besøg.

Museet ligger naturskønt på kanten af Simested ådal med en natursti langs åen, en magisk skov med snirklede stier og et stort udkigstårn med en fantastik udsigt. I skoven findes desuden heksens lille stråtækte hus. Det er muligt at spise medbragte madpakker både ude og inde alt efter vejrforhold.

I den moderne undervisningsbygning findes toiletter, handicaptoilet, køkken, køleskab, wifi, projektor.

Til museet hører en lejrplads med seks lukkede shelters, servicehus med toilet, bruser, lille køkken med køleskab, to kogeplader, kaffemaskine og stor bålplads med brænde.

Læs mere her

Kontakt og bestilling

Boldrup Museum
Naturvejleder og museumsformidler Gert Rubæk
Tlf.: 31 99 41 79
Mail: [email protected]

Tilbage til Læringstilbud på Boldrup Museum