Industrialiseringen

Industrialiseringen

I mange år var Aalborg kendt som ‘Byen med de rygende skorstene’ – en blomstrende industriby, hvor over halvdelen af den arbejdende befolkning hver morgen fulgte fabriksfløjterne og myldrede ind til samlebånd og maskiner.

Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik var nogle af de største arbejdspladser, men der var hundredevis af store og små industrivirksomheder i Aalborg.

Om udstillingen

I Folk og Fabrikker fortæller vi historien om fabrikkerne, deres ansatte og den epoke i Aalborgs – og Danmarks – historie.

Det første, man møder i udstillingen, er et stempelur fra Cementfabrikken Norden. Det er et symbol på, hvordan tiden blev styrende i industrisamfundet, men også på at folk nu for første gang fik faste rammer om arbejde og fritid.

Derefter fortælles historien om vandringen fra land til by. Udstillingen er fyldt med eksempler på varer fra mange af byens virksomheder, og der vises korte film fra Spritfabrikken, C.W. Obels Tobaksfabrik og Aalborg Portland Cementfabrik.

I udstillingen kan man se fotos og genstande fra arbejdslivet og arbejdskulturen på fabrikkerne – blandt andet en ”lærlingebanker” (practical joke) fra Eternitfabrikken og en madpakke med ølkapsler. I udstillingen må eleverne gerne sætte sig forsigtigt ved det store 10-mands cigarmagerbord fra 1898, som stammer fra C.W. Obels Tabaksfabrik.

Download elevopgaver til udstillingen
Download besvarelsen til elevopgaverne

Man kan desuden låne en kasse med forskellige genstande fra industritiden. Den skal dog bookes i god tid i forvejen på mailen [email protected].

Opgaverne er egnet til 5.-9. klasse i fagene historie og evt. dansk.
Kompetencemål: Kronologi og sammenhæng, historiebrug og kildearbejde.