Efterhånden som 2. verdenskrig skred frem, blev det sværere og sværere at skaffe de varer, man var vant til. I stedet måtte man finde alternativer. I 1942 var alle lagre af kaffe brugt op, og man kunne ikke længere nøjes med at blande kaffeerstatning i kaffen – nu var der kun kaffeerstatning tilbage. Nogle lavede det af brændt cikorie, rug og roer, men de fleste købte de kendte mærker som Richs’s og Danmarks.
Nedenfor finder du andre tips til erstatninger af mangelvarer.
Rabarberrosiner
Fra Aalborg Stiftstidende, 15. juni 1941
Kan De få lidt sukker tilovers, er her en god opskrift på rabarberrosiner. Stilkene flækkes flere gange pålangs, skæres i ganske små stykker, drysses med 250 g sukker pr. kg frugt, står et døgn. Saften sies fra. Rabarberstykkerne røres med en blanding af 250 g sukker, 10 g citronsyre og 1 g bnzoesyre pr kilo frugt. Røringen gentages med dags ellemrum til sukker og frugt er fuldstændig blandet (4-5 dage). Hældes på glas og tilbindes.
Danske teblade
Fra Vendsyssel Tidende, 24. juli 1941
Skovjordbærblade og æbleblade kan tørres og anvendes til te. En blanding af brombær-, hindbær-, jordbær- og solbærblade skal kunne give en kraftig og velsmagende te. Skal trække i 10 minutter.
Teblanding
Fra Vendsyssel Tidende, 18. juni 1942
Tag lige dele af: Birkeblade, Rønnebærblade og Solbærblade. Tør bladene og lad dem stå ca. 3 uger knuste i tillukket dåse. Påskænkes kogende vand, trækker i 10 minutter.
Kunstsmør
Fra Thisted Dagblad, 20. april 1945
Til læserinden, der bad om en opskrift på kunstsmør, er der indløbet endnu en: Man smelter 65 gram smør i en emailleret gryde, dette bages op med 130 gram flormel, der spædes op med ¼ liter kogende mælk. Når opbagningen er færdig, hældes den i et fad, der røres og piskes jævnligt deri, til den er omtrent afkølet. Da kommes lidt salt, et par dråber smørfarve og resten af smørret – så der i alt kommer ½ kilo smør – deri. Dette må være en lille smule blødgjort og smådelt. Det slås hurtigt sammen og stilles til afkøling. Bliver bedst ved at stå til dagen efter, og kan holde sig friskt og godt i otte dage.