I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave en ganske stor jernalderlokalitet ved Sdr. Tranders, nærmere bestemt ved Da Vinci Parken tæt på Gigantium.
Udgravningen er nu afsluttet, og i uge 46 blev de sidste huse udgravet og det sidste stolpehul registreret.
Men der blev fundet mere end det. For blot et par uger siden dukkede et skelet fra ældre førromersk jernalder (500-250 f.Kr.) op. At finde en skeletbegravelse fra den periode er yderst sjældent, da brandgravsskikken var den mest udbredte på det tidspunkt. Det skulle også hurtigt vise sig, at der heller ikke var tale om en helt almindelig grav.
Manden, som har været 35-45 år, er nemlig sandsynligvis blevet henrettet.
Han blev fundet smidt ned i et alt for lille hul, og han lå krøllet sammen med ansigtet og overkroppen vendt mod bunden, hænderne var bundet sammen, og benene lå trukket op mod brystet. Ved nærmere undersøgelse af skelettet fandt arkæologerne desuden snitmærker på indersiden af ribbenene. Det tyder på, at han er blevet stukket i maven med et spyd eller et sværd.
Det har uden tvivl været en voldsom hændelse, og ifølge arkæologerne skal det sandsynligvis ses som en ofring.
Tilfredse arkæologer
Udgravningen er foranlediget af, at A. Enggaard A/S har planer om at opføre 300 boliger og et plejehjem på det ca. 8 ha store areal ved Da Vinci Parken i Aalborg SØ. Og alt i alt er Nordjyllands Historiske Museum ovenud tilfredse med resultaterne.
De sidste to års undersøgelser har vist, at de fremtidige boliger kommer til at ligge på et sted, hvor der i ældre jernalder har ligget en landsby på omkring 12 gårde. Landsbyen blev grundlagt omkring 500 f.Kr. og ophørte og fraflyttede området ca. 540 e.Kr. Der har altså gennem cirka 1000 år levet mennesker på området, hvor der nu igen bliver bygget boliger.
Der er dukket mange fund op, som samlet set fortæller detaljeret om jernalderbøndernes liv og død i området vest for Sdr. Tranders. Der er blandt andet blevet lokaliseret cirka 200 bygninger, hvor de fleste er meget velbevarede med konstruktionsdetaljer som fx stenlægninger, ildsteder, grebninger og nedgravede forrådskar.
I den sydøstlige del af det udgravede område blev der desuden fundet en gravplads fra yngre romersk/ældre germansk jernalder (200-550 e.Kr.) med omkring 35 begravelser. Her blev de sidste indbyggere i landsbyen gravlagt med smykker og lerkar som gravgaver.
Et af udgravningens højdepunkter var fundet af en begravelse med fuldt bevaret skelet fra den ældre førromersk jernalder (500-250 f.Kr.). Modsat den henrettede mand, var denne mand begravet med en fin dragtnål og så ud til at være velstående i det jordiske liv. Han blev fundet i sommeren 2018 og har efterfølgende været udstillet i museets udstillingscontainer på udgravningen, hvor ca. 1500 besøgende har lagt vejen forbi under udgravningen.