Helligtrekongerslys

Holder du den gamle tradition i hævd og lader julen vare helt til Helligtrekongersaften?

I gamle dage var fejringen af Helligtrekongersaften 5. januar ensbetydende med julens afslutning. Her gik man rundt i optog fra hus til hus i en levende fremstilling af de hellige tre kongers vandring og komme til jesusbarnet, et optog som endte i kirken.

En del af traditionen var at tænde et helligtrekongerslys. Det var et lys med tre ”grene”, hvor der var anbragt lidt krudt i lysets kløft. Når lyset var brændt ned og krudtet futtet af, var julen endegyldig slut. Enkelte beholder også juletræet, og tænder det en sidste gang denne aften.

Helligtrekongerslysets tre grene repræsenterer de hellige tre konger: Caspar, Melchior og Balthazar. Det var de tre vise mænd fra Østerland, som kom for at tilbede den nyfødte frelser ifølge den bibelske fortælling.

Ifølge traditionen fejres Helligtrekongersaften med grød og klipfisk, mens selve den kirkelige festdag er den 6. januar.

I julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan du få helligtrekongerslys, så du kan slutte julen på ægte, gammeldags manér.

Skrevet 1. november 2022