Nu skal det hele jo ikke handle om ældre jernalders bopladsarkæologi, om massegrave fra Grevens Fejde eller middelaldersværd fundet midt i Aalborg.
På udgravningen ved Sdr. Tranders i Aalborg Øst har arkæologerne løbende fundet nogle mere ”moderne” nedgravninger, som forstyrrer den boplads fra ældre jernalder, som de udgraver. De har ikke rigtig kunne finde ud af, hvad det var – før nu.
Ved fjernelsen af overjorden fandt man nemlig et hul med moderne affald. Det er ikke unormalt, men arkæologerne valgte alligevel at grave det op, så det ikke blev yderligere spredt.
Det blev besluttet at undersøge affaldet nærmere, og arkæologerne fandt flere sjove ting: Læderstykker i grønne og grå camouflagefarver, avisstykker med tysk, gotisk skrift, små flasker med tyske etiketter, to likørflasker, lange stænger af kul, rustne instrumentdele med ledninger, en tandbørste, en tube tandpasta og mange konserveslåg. Det hele var blandet sammen med over 100 låg fra mælkeflasker med teksten ”Sdr. Tranders Andelsmejeri, Sødmælk”.
Det viste sig, at mange af tingene stammer fra tyske soldaters feltudrustning, og det gik op for arkæologerne, at de ”moderne” forstyrrelser måske stammede fra en tysk stilling under 2. Verdenskrig.
Med hjælp fra Bunkermuseum Hanstholm i Thy, fandt man ud af, at der har været en lyskasterstilling i området. Under krigen var Aalborgs lufthavne en vigtig del af den tyske sikring af atlantvolden og fungerede blandt andet som luftbro for invasionen af Norge. Rundt om byen var der derfor pansergrave og forskellige stillinger til forsvaret af Aalborg. En af pansergravene løber ca. 700 m nord for udgravningen i Sdr. Tranders.
En lyskasterstilling bestod af to store kulbuelamper, der fungerede som søgelys mod nattehimlen under eksempelvis luftangreb. Ifølge skitser af lyskasterstillinger fra den tyske besættelsesmagt, passer det meget godt med de ”moderne forstyrrelser”, man har fundet. Lyskasterne har stået let nedgravet under markniveau, og siderne på nedgravningen har været støttet med planker.
I maj måned var Gug-Sønder Tranders Lokalhistoriske Arkiv på besøg ved udgravningen. Flere medlemmer var vokset op i området, og en frisk 85-årig dame kunne tydeligt huske lyskasterstillingen. Hun boede på en gård 600 meter syd for området, og hun husker tydeligt søgelysene under luftalarmerne.
Jernalderudgravningen har dermed på forunderligvis også givet os et lille indblik dagligdagen for tyske soldater i Aalborg under besættelsen. Det har nok ikke været så spændende at sidde og vente på luftangreb, og fundet viser, at de har suppleret feltrationerne med store mængder sødmælk fra det lokale Sdr. Tranders Andelsmejeri samt lidt likør. Ligesom de har været grundige med tandbørsten. Den tyske besættelse i Danmark kaldes ofte for flødeskumsfronten, men i Sdr. Tranders skulle man måske kalde den for sødmælksfronten.
Du kan se genstandene i museets formidlingscontainer ved James Tobins Allé, 9220 Aalborg Øst. Den er åben mandag-torsdag kl. 7-15 samt fredag kl. 7-11.30.