I krydset Ved Stranden og Jomfru Ane Gade i Aalborg er man lige nu i gang med en stor kloakrenovering, og det har åbnet en port til fortidens Aalborg – både bymæssigt og på det personlige plan med genstande som en trætallerken, en sølvske og en kande.
Først det om Aalborg by. I gaden Ved Stranden er der fremkommet spor efter 1500-tallets udstykning af Aalborgs nordlige areal.
Op til 1500-tallet lå Limfjordsgrænsen der, hvor Ved Stranden i dag har sit forløb – heraf navnet. Byens borgere begyndte derefter at udvide byen mod nord, dvs. at man blandt andet slæbte sit skrald fra byen ud til stranden. Her havde man bygget såkaldte opfyldsbolværk i vandkanten, som kunne holde på skraldet, og på den måde udvide landarealet ud i fjorden. Det er sådanne bolværk, som arkæologer de seneste uger har fundet rester af. Så når du i dag går på havnefronten, så går du i virkeligheden på en enorm affaldsbunke fra 1500-tallet.
Opfyldsbolværket på billedet er fundet mellem Ved Stranden 11 og Radisson Blu Hotel. Det består tværgående planker af fyrretræ, der bliver holdt fast af mindre støttepæle. På bagsiden sidder egetræspæle med en længde på omkring to meter. Senere har man banket mindre tildannede fyrtræspæle ned, der er fundet spor efter hele 10 pæle på den østlige side af de tværgående pæle.
Men der er som nævnt også fundet personlige ting – blandt andet en velbevaret trætallerken. Den er lavet af blødt træ, og har formentlig været det mest almindelige at spise af og har været allemandseje. Det er dog ret unikt at finde en intakt tallerken. Trætallerkner er almindelige til langt op i tid, men denne stammer nok fra 1500-1600-tallet.
En anden flot genstand fra 1500-tallet, som er dukket op i udgravningen, er en ske, der formentlig er lavet af sølv. Den er meget fint udført med mange flotte detaljer. På toppen af skaftet ses en kvindefigur, og på selve hovedet ses Kristus på korset. På det tidspunkt var det vigtigste redskab ved bordet skeen, og denne ske har helt sikkert været et pragtstykke.
Der er generelt en ret stor mængde af keramikskår efter forskelligt køkkentøj som stjertpotter, skåle og gryder. Blandt andet er der fundet fragmenter fra samme stentøjskande, der stammer fra Raeren, Tyskland. Det blev produceret fra midten af 1400-tallet og op igennem renæssancen. Denne stammer formentlig fra midten af 1500-tallet. Man kan læse orden JESU på et af de dekorerede fragmenter. I udstillingen på Aalborg Historiske Museum ses en stentøjskande, der er meget lig den fundne.
Endelig er der også fundet det, som arkæologerne betegner som et “dekorationsobjekt”. Formentlig er det en personificering af den romerske gudinde Pax, der betyder fred. Hun brænder krigsudstyr som bue, pil og hjelm – altså stopper krig, og hun kommer med velstand og i form af overflødighedshornet. I renæssancen blev antikken meget populær, og man fandt meget ofte inspiration i den antikke græske og romerske stil. Selve genstanden er en såkaldt plaquette, som er en pyntegenstand, men nærmere kan arkæologerne ikke komme. Måske har den været monteret på en trææske eller lign., men det kan ikke siges med sikkerhed.
Gravearbejdet langs Ved Stranden og østpå ned til Østerågade fortsætter i den kommende tid, og der vil helt sikkert dukke mere af byens fortid op i den forbindelse.