
En Gallo-romersk tempelbygning på afveje i det yderste Germanien

I løbet af få generationer blev Romerrigets nordlige grænse udvidet med flere hundrede kilometer. Fra at udgøre en mediterran stormagt blev det med Gallerkrigene i 58 til 52 f.Kr. og andre territoriale erobringer til et europæisk imperium. I årtierne omkring Kristi fødsel blev Romerrigets grænse endda kortvarigt rykket helt frem til Elben. Nærheden til det voksende imperium afspejles også i den materielle kultur, hvor romersk producerede luksusvarer finder vej til de rigeste gravlæggelser i Sydskandinavien. Sydskandinavien var beboet af germanske stammer, og germanske lejetropper var tillige et almindeligt fænomen i Romerriget, og de germanske tropper har stiftet bekendtskab til fremmede skikke i de områder, hvor de blev udstationeret. Spørgsmålet er da, i hvilket omfang disse skikke blev bragt retur med de germanske krigere ved deres tilbagevenden til de hjemlige jernalderlandsbyer.
I år 2000 undersøgte Vendsyssel Historiske Museum en stor jernalderboplads ved Øksenhede vest for Sæby. Bopladsen dateres til den tidlige del af det 1. årtusinde e.Kr. og i den sydlige del af bopladsen fremkom et rektangulært stenfundament, der omkranser en mindre stolpesat bygning. Bygninger med stenfundamenter optræder ellers først i middelalderen, og tilstedeværelsen af stenbyggede mure ved Øksenhede foregriber således udviklingen med mere end 1000 år. Den særegne konstruktion blev ved udgravningen tolket som et udhus, men det er projektets hypotese, at den særegne konstruktion skal tolkes som et Gallo-romersk tempel, hvor de nærmeste paralleller på nuværende tidspunkt skal søges i Nordvesteuropa.
I de senere år er der fremkommet andre bopladser, der også vidner om fremmede impulser, større rigdomme og egentlige fyrstesæder i det sydskandinaviske område. Med fremkomsten af industrielle landsbyer, før-kristne kultsteder, romerske villaer og militære forskansninger med tydelig inspiration fra Romerriget, er det ikke længere et videnskabeligt vildskud at forestille sig et romersk eller keltisk inspireret tempel i den fjerneste afkrog af Germanien.
Projektperiode 2025
Samarbejdspartnere
- Vendsyssel Historiske Museum
Formidling
Diverse artikler og foredrag
Projektet gennemføres med støtte fra
- Slots- og Kulturstyrelsen