Undervis dine elever i den gamle skolestue
På Aalborg Historiske Museums 2. sal kan du opleve en gammeldags skolestue. Her er pulte med plads til en hel skoleklasse, kateder med spanskrøret lagt parat, anskuelsestavler, udstoppede dyr og hvad der ellers hører til.
Skolestuen har flere funktioner. For det første indgår den som en del af udstillingen, hvor alle kan gå ind og kigge. For det andet bliver den brugt af Aalborg Kommunes Skoletjeneste, der har en lærer til at undervise en gang om ugen. For det tredje kan stuen bookes af skoler og børnehaver, der gerne vil bruge de gamle omgivelser på egen hånd.
Læs mere om Aalborg Kommunes skoletjeneste her.
Hvis du selv underviser i skolestuen, er det gratis, men du skal booke lokalet på forhånd. Det kan du gøre på mailen [email protected].
Hvad kan du bruge skolestuen til?
Skolestuen kan bruges på mange måder.
Den kan være et igangsættende udgangspunkt for snak om eller undervisning i dansk skolehistorie, det at gå i skole før og nu, pædagogik før og nu osv.
Den kan også sætte scenen for et rollespil, hvor det tilstræbes at eleverne oplever en skoledag, som den kunne have fundet sted i perioden 1920-40 med alt fra undervisning til tidssvarende madpakker og gamle lege i frikvarteret.
Skolestuen har siddepladser til cirka 28 elever. Den er udstyret med anskuelsestavler, kuglerammer, tavler og grifler, spanskrør og gamle skolebøger og sangbøger. Det kan alt sammen frit bruges, blot man lægger det pænt på plads igen. Ønsker I at skrive med pen og blæk, skal det nævnes, når skolestuen bookes.
Man kan også integrere museets udstilling Folk og Fabrikker i besøget. Mange af de børn, der gik i skole i Aalborg i 1920-40 havde forældre, der arbejdede på byens fabrikker og en del af børnene arbejdede der også selv enten før eller efter skoletid.
Download
Kompendium med skolestueopgaver
Forslag til et 60 minutters undervisningsforløb
Forslag til et 3-timers undervisningsforløb