Bogen om de nordiske guder og vikingerne giver læseren et godt overblik og indblik i to verdener, som det har været normalt at adskille, men som hænger naturligt sammen.
Kendskabet til den nordiske mytologis guder stammer først og fremmest fra de islandske sagaer, og moderne gengivelser af guderne er talrige. Men hvordan opfattede vikingerne egentlig selv deres guder?
Gennem arkæologiske fund kan vi i glimt ane den forsvundne og glemte billeverden. Fx i den berømte skibsbegravelse fra Oseberg i Norge, der stammer fra 830’erne. I de senere år er glimtene fra vikingernes billedverden blevet kraftigere, da amatørarkæologer med metaldetektorer er blevet mere og mere almindelige.
Når en metaldetektorfører gør fund fra fortiden, kan det være et smykke formet som en valkyrie, Odin siddende på sin tronstil, Thors hammer eller lignende. Alt sammen tegn og billeder, der kan være vanskelige at afkode i dag, men som er en ikonografi, der var let læselig og forståelig for enhver i samtiden.
Forfatteren bag bogen er museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, som via sit job er ansvarlig for en række af Danmarks bedst bevarede anlæg fra vikingetiden – fx Fyrkat og Lindholm Høje.
Lars Christian Nørbach har tidligere udgivet artikler og bøger om samme emne, blandt andet Mellem hammer og kors fra 2018.
Bogen findes i både en dansk og en tysk udgave, begge udgivet af Forlaget Hovedland.