Byvandringer – kom tæt på historien

Vil du gerne opleve historien, hvor den rent faktisk udspillede sig?

På Nordjyske Museers byvandringer kan du blandt andet gå i Churchill-klubbens fodspor, opleve Jens Bangs Aalborg eller høre fortællinger om hekse, og spøgelser og andre bloddryppende historier – der er mange forskellige temaer at vælge imellem i Aalborg, Nørresundby, Hobro og Hadsund.

Erhvervspakker: Book byvandringer med rabat via linket fra tilsendte kampagne.

Almindelige billetter: Køb billet her.

Læs om de forskellige byvandringerne nedenfor.

Aalborg gennem 1200 år

Aalborg opstod ved bredden af Østerå allerede omkring år 750. Siden da er byen vokset, og den har gennem årene haft en omskiftelig historie. På byvandringen Aalborg gennem 1200 år får du de største highlights fra byens spændende og til tider dramatiske historie. Varighed: 1,5 time.

Forbrydelse og straf med besøg i Rakkerens Hule

Oplev forbrydelser og straf i Aalborg fra de sidste 500 år. Kom blandt andet med til Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og hør historien om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet. Vi besøger også fangehullet Rakkerens Hule, der ligger under jorden midt i Algade. Varighed: 1,5 time

Oplev Jens Bangs Aalborg

Tag med købmanden Jens Bang rundt i Aalborg og oplev hvordan byen blomstrede i renæssancen. Byvandringen tager dig bl.a. med op på pakloftet allerøverst i hans imponerende stenhus ved Østerågade. Varighed: 1,5 time.

På sporet af Churchill-klubben

En af Danmarks første modstandsgrupper under besættelsen 1940-45 var Churchill-klubben. Den blev dannet af en flok unge skoledrenge i Aalborg, som i 1942 begyndte at stjæle våben fra tyskerne og lave små sabotageaktioner. Nu kan du høre den spændende historie om skoledrengene, der gik til modstand mod den tyske værnemagt. Varighed: 1,5 time.

Vestbyen: Fabrikker, arbejdere og store rigmandsvillaer

Sidst i 1800-tallet begyndte Aalborg at voksne mod vest. Byen var pludselig blevet til en moderne industriby med masser af rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere indvandret fra landet – med stærke klasseskel til følge. Det ses meget markant i Aalborg Vestby, og som noget nyt her i 2023 lancerer Aalborg Historiske Museum nu en byvandring i Vestbyen med fokus på arbejderbyen og de mange fabrikker. Varighed: 1,5 time.

Hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Aalborgs fortid gemmer på mange uhyggelige historier – lige fra middelalderens bloddryppende halshugninger på Gammeltorv af forbrydere til hekse, der blev brændt på bålet, og spøgelser, der varslede snarlig død. Nu kan du tage med på en byvandring, hvor der er garanti for et godt gys undervejs. Varighed: 1,5 time.

Cykeltur: Aalborg under den kolde krig

Tag på cykeltur rundt i Aalborg og se nogle af de mange koldkrigsbyggerier, der endnu findes i byens rum. Undervejs kommer vi indenfor og ser et par af lokaliteterne – deriblandt Aalborgs Kommunale Kommandocentral, hvorfra man i tilfælde af krig skulle styre det civile beredskab i Aalborg. Turen er ca. 7 km lang. Varighed: 2 timer.

Middelalderens Aalborg

Kom med på en rejse tilbage til middelalderens Aalborg og oplev byen, som den så ud for over 500 år siden. Her får du fortællingen om en blomstrende handelsby, der lå inde bag store volde og voldgrave. En by, som har sat et markant aftryk på det Aalborg, vi kender i dag, og som stadig kan ses i bybilledet. Varighed: 1,5 time.

Det glade Aalborg

Tag de gode sko på, og gå med en tur rundt til Aalborgs glemte forlystelsessteder. Her fortælles blandt andet om snuskede smugkroer og prostitution, om byens værtshusliv, der har blomstret siden middelalderen, om diskoteker, biografer, teatre samt berømte og berygtede natklubber. Varighed: 1,5 time.

Aalborg under besættelsen

Besættelsen 1940-45 er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie. På denne byvandring går du i fodsporene på de tyske soldater og de danske modstandsfolk gennem byens gader og ser, hvor i Aalborg de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig. Varighed: 1,5 time.

Klosterbyvandring

I middelalderens Aalborg fandtes hele tre imponerende klostre med hver sin klosterorden. På denne byvandring hører vi om klosterlivet i Vor Frue Kloster og Gråbrødreklosteret, inden vi fortsætter ad Østerå over Gammeltorv til Aalborg Helligåndskloster, som regnes for Helligåndsordenens bedst bevarede kloster nord for Alperne. Varighed: 2 timer

Nørresundby – solsidens seværdigheder

Nørresundby er ikke bare ”Aalborg Nord”. Byen er tidligere købstad med sin helt egen selvfølelse, identitet og historie. Byen rummer mange spændende historier, og nu kan du komme med på byvandring og se solsidens seværdigheder. Varighed: 1,5 time

Hobro under besættelsen

Under besættelsen 1940-45 var de tyske soldater særdeles nærværende i Hobro og omegn. På Nordjyske Museers byvandring i Hobros gader ser du nogle af besættelsestidens mest markante steder – bl.a. et offentligt beskyttelsesrum, hvor man søgte tilflugt, når bombeflyene fløj over byen. Varighed: 1 time. Længde: ca. 1,5 km.

Hadsund under besættelsen

19. september afholder Nordjyske Museer byvandring i Hadsund. Emnet er besættelsen, og turen går til nogle af de steder, hvor de dramatiske begivenheder under krigen udspillede sig – bl.a. Villa Pax og afholdshotellet, hvor den tyske værnemagt holdt til. Varighed: 1,5 time. Længde: ca. 2 km.