Byvandring: Købmændenes Aalborg

I renæssancen (1536-1660) var Aalborg Danmarks næststørste by. Her var et blomstrende handelsliv, og de aalborgensiske købmænd handlede med både fjern og nær.

En af de rigeste og kendteste købmænd var Jens Bang, der levede ca. 1570-1644. Han var en velhavende og betydningsfuld person i byen, og han efterlod sig Nordeuropas flotteste borgerhus fra renæssancen: Jens Bangs Stenhus. Et hus det blev bygget 1623-24, og som den dag i dag er et flot og markant hus i Aalborgs bybillede.

På denne byvandring kommer vi tilbage til Aalborgs storhedstid som renæssancekøbmændenes by, og vi går en tur rundt i det Aalborg, som Jens Bang har kendt. Vi kommer forbi nogle af de bygninger, der også stod i Aalborg dengang, deriblandt Jørgen Olufsens gård fra 1616, der ligger på Østerågade, og som er en af Danmarks bedst bevarede købmandsgårde fra den tid, samt Aalborghus Slot, der blev anlagt af Christian III i perioden 1539-1555.

Undervejs får du indblik i, hvordan Aalborgs borgere levede i renæssancen, og du får nogle af byens sladderhistorier om slagsmål, heksefrygt og ikke mindst om Jens Bangs (måske) uægte barn med en tjenestepige.

Turen slutter af allerøverst oppe på loftet i Jens Bangs Stenhus. Her er der i dag indrettet et lille museum for gamle og nedtagne dele af husets oprindelige udsmykning.

Bemærk, at adgang til loftet i Jens Bangs Stenhus foregår via trappe til 5. sal. Der er ingen elevator eller anden adgangsvej egnet for barnevogne, kørestole eller gangbesværede.

Varighed: 1½ time

Priser 2021:

Skoler, gymnasier m.fl.: 600 kr.

Private grupper, foreninger m.fl.:

  • Hverdage før kl. 17: 1000 kr. + 60 kr. pr. person.
  • Hverdage efter kl. 17: 1500 kr. + 60 kr. pr. person.
  • Lørdage, søn- og helligdage: 1500 kr. + 60 kr. pr. person.

Der skal minimum betales for 10 personer.

For booking eller nærmere information kontakt museet på telefon: 99 31 74 02 eller mail: [email protected]