Byvandring for grupper: Hobro under besættelsen

Priser

Hverdage i åbningstid: 1.000 kr.
+30 kr./person

Hverdage udenfor åbningstid: 1.500 kr.
+30 kr./person

Lørdag, søn- og helligdage: 1.500 kr.
+30 kr./person

Bestilling gælder for min. 10 personer.
Kapaciteten er på maks. 30 personer.

For booking og information om byvandringer for grupper kontakt os på tlf. 99 31 74 02 eller mail: [email protected]

Byvandringen skildrer en dramatisk periode i Hobros historie, hvor I går i fodsporene på såvel det tyske Gestapo som medlemmerne af den danske modstandsbevægelse.

Undervejs hører I om modstandsbevægelsens skjulte operationer og samarbejde med lokale myndigheder, Gestapos brutale aktioner, det private vagtværns forsøg på at skabe orden i den politiløse tid og meget mere. Højdepunktet er et besøg i et lavloftet og fugtigt beskyttelsesrum fra dengang. Et rum, hvor befolkningen kunne søge tilflugt, når der kom bombefly ind over byen.

Foruden besøget i beskyttelsesrummet bringer byvandringen jer rundt til en række udvalgte steder i byens gader, hvor krigens hændelser udspillede under besættelsen.

Vi begynder på hjørnet af Adelgade og Jernbanegade, hvor modstandsmanden Holger Clausen blev taget af Gestapo i marts 1945. Turen går videre til Adelgade 23, hvor gæsterne hører om nogle hektiske dage i denne ejendom sidst i 1944, da jysk fordelingscentral for nedkastninger af forsyninger fra England havde hemmeligt skjulested her.

Turen fortsætter videre til Store Torv, hvor et privat vagtværn flyttede ind i den politiløse tid efter 19. september 1944. Her kæmpede det mindst én gang for at forhindre borgerne i at begå selvtægt. Vi vandrer videre til mindestenen for de lokale ofre under 2. Verdenskrig på Rørholmsgade, hvor deltagerne hører om Holger Clausen og andres triste skæbne.

Vi stopper også ved Hobro Kirke. Den tyske besættelsesmagt havde hvervekontor for Østfrontsfrivillige lige overfor kirken, mens Gestapo havde kontor i det daværende Grand Hotel tæt derved.

Byvandringen slutter foran Hobro Arrest, hvor lokale borgere blev dømt under retsopgøret efter besættelsen.

Skader efter bombe på Grand Hotel i Hobro 14. marts 1944. Arkivfoto