Fortvivl ikke, hvis du ikke har fået købt mel nok. Er der havregryn i skabet, kan du fx bage en sundhedskage og samtidig mindes besættelsen, hvorfra opskriften nedenfor stammer. Du kan også bage Kirsten Hüttemeiers ølkage fra 1943, som er uden rationeringsvarer som smør og æg, eller ærtesmåkager bagt på ærtemel.
Sundhedskage
Fra Thisted Amtstidende, 8. december 1942
”Før disse Rationeringstider var der vist ikke mange, der havde tænkt sig at Havregryn kunne anvendes paa mangfoldige andre Maader end til Grød og Suppe. Og så viser det sig endda at det er en af øjeblikkets allerbedste Erstatninger – ikke mindst fordi Havregryn afgjort hører til de sunde Næringsmidler, som Husmødrene med Glæde kan se Familiens Medlemmer sætte til Livs i store Partier.”
Opskriften lyder som følger:
- 4 æg
- 3 dl sukker
- 5 dl havregryn
- 3 dl fløde
- 5 dl mel (hvedemel eller blandingsmel (hvede/byg, grahamsmel el. lign.)
- saft af en citron
- skal af 1 ½ citron
- et bagepulver (ca. 4 teskefulde) Bruges blandingsmel tages en ekstra teske bagepulver.
- et godt stykke sukat (kan udelades) og evt. 2 dl rosiner
- 1-2 teskefulde kanel
- 1 teskefuld kardemomme
Havregrynene udblødes i fløden. Æggene røres længe med sukkeret, melet sigtes i sammen med bagepulveret, de udblødte havregryn tilsættes sammen med citronsaft og revet citronskal samt den ituskårne sukat og evt. rosiner.
Bages i bradepande ved 200 grader på et stykke smurt papir en god halv time, til den slipper strikkepinden. Lidt revet æble kan drysses ovenpå.
Kirsten Hüttemeiers ølkage fra 1943
Fra Kirsten Hüttemeier, Bag selv, 1943
Kirsten Hüttemeier udgav i 1943 krigskogebogen Bag selv. Smør og æg var rationerede, og denne kage indeholder ingen af delene. Men hvis rationeringsmærkerne strækker til det, så smør gerne skiverne med smør.
Opskriften lyder:
- 500 gram hvedemel
- 500 gram puddersukker (brun farin)
- 1 teskefuld stødt nellike
- 1 teskefuld stødt ingefær
- 1 teskefuld kanel
- 1 teskefuld natron
- 1 lille hvidtøl (33 cl)
Alt tørstoffet blandes sammen. Hvidtøllen blandes i til sidst, hvorefter det hele blandes rigtig godt i en røremaskine eller med en hjulpisker.
Dejen fordeles i to bageforme i på omkring 25 x 10 cm. Bageformene gnides med smør indvendig og drysses derpå med mel.
Ølkagerne bages på 200 grader i 45 min. Stik til sidst en strikkepind eller lignende i den bagte kage for at se, om den er bagt igennem. Der må ikke klæbe dej til strikkepinden.
Lad bageformene hvile lidt, inden ølkagerne vendes ud. Lad derefter kagerne køle af. Når kagen er kold, skæres den i skiver. Krydderkagen smager allerbedst smurt med et godt lag smør.
Ølkagen opbevares derefter i køleskabet i en plastpose. Den er som regel bedre dagen derpå, og den kan holde sig et par uger.
Nutidstip: Læg et stykke bagepapir over kagerne efter en halv time, så de ikke branker.
Ærtesmåkager
Fra Opfindsomhed i en krisetid, Nationaltidende, 1943
Det kunne være svært at få brød- og melrationerne til at slå til under krigen. Derfor begyndte man at bruge andre typer mel, der ikke var så strengt rationeret.
Opskriften lyder:
- 60 g Ærtemel,
- 190 g Sigtemel (Blandingsmel),
- 125 g Smør,
- 100 g Melis,
- 1/2 Tsk. Hjortetaksalt,
- ca. 1 1/2 Æg,
- 1 Tsk. Revet Citronskal,
- 1 Tsk Vanila.
- Man kan ogsaa godt bruge 125 g Sigtemel og 125 g Ærtemel i Stedet for de anførte Maal.
De to Slags Mel blandes med Hjortetaksalt, smuldres let med Smørret, blandes med Melis og Krydderier, hvorefter Dejgen tilsættes Æg, saa den bliver sammenhængende, og æltes hurtigt sammen. Udrulles tyndt, f. Eks til Jødekager, der udstikkes med et lille Glas eller Form, smøres med Æg og drysses med Sukker, Kanel og evt. hakkede Mandler.
Til Finsk Brød udrulles Dejgen i fingertykke Pølser, der udskæres i Stykker paa 4-5 cm Længde, pensles med Æg og dyppes i groft Krystalmelis eller Melis og hakkede Mandler. For alle Kagerne gælder samme Regel, at de skal bage ved jævn Varme, saa de bliver pænt lysegule.
Jævn varme er ca. 180 grader. Bag kagerne i 8-10 minutter.
Til ærtesmåkagerne kan man drikke en dejlig kop kaffe. Har man ikke nok af den ægte vare kan man spæde op med Rich’s kaffeerstatning, der er en blanding af brændt rug og cikorie.
Nutidstip: Kan man ikke skaffe ærtemel, kan man købe en pakke ”Møllerens gule ærter” og blende dem til mel eller bruge kikærtemel.