Bækkedalfundet – et unikt offerfund med hesteudstyr fra yngre bronzealder

I august 2014 fandt to detektorfolk en lang række bronzegenstande på en bakkeknold ved Bækkedal vest for Gl. Skørping. Det viste sig at være et offerfund med i alt ca. 173 genstande – svarende til ca. 5 kg bronze. Alt sammen nedgravet i bronzealderen ca. 800 f.Kr. sandsynligvis som et offer til guderne.

Fundet, som nu udstilles på Aalborg Historiske Museum, indeholder blandt diverse kvinde- og mandsudstyr af bronze og en edsring af guld.

Men det, som gjorde fundet til noget ganske særligt, var de ca. fire meter 2800 år gamle læderremme til seletøj og tømmerne og andet hesteudstyr af bronze, som også var en del af fundet. Dele af hovedtøjet var også bevaret, hvilket aldrig er set før. I flere tilfælde sad bronzerne stadig på læderet og gav dermed vigtig ny viden om montage og de enkelte genstandes funktion. Udstyr som dette blev igennem bronzealderen blandt andet brugt, når et hestespand skulle trække firhjulede pragtvogne i forbindelse med rituelle handlinger som fx begravelser.

Dele af hesteudstyret kan ses i den nye udstilling, som bygger på et forskningsprojekt, der afslører vigtig ny viden om bruge af heste og hesteudstyr i bronzealderen.

Blandt de udstillede genstande er også en fint ornamenteret bronzeøkse, også kaldet en celt. Det er ikke en simpel arbejdsøkse, men den har sikkert været båret af en stormand. Tilsvarende økser kendes fra rigdomscentre i Brandenburg i Tyskland og herhjemme på Fyn.