Vinterferie: Se arkæologen arbejde

Vinterferie: Se arkæologen arbejde

I vinterferien har gæsterne på Lindholm Høje Museet mulighed for at komme helt tæt på arkæologernes arbejde. Fra tirsdag 19. februar til fredag 22. februar kan man nemlig overvære udgravningen af et helt ekstraordinært gravfund fra vikingetiden.

I forbindelse med en udgravning i Fjelsted ved Mariager i 2018, hvor man har udgravet en gravplads fra perioden 750 – 1050. e.Kr., er en stor jordklump fra en grav hjembragt til museet i hel tilstand. Og det er den jordklump, arkæologer nu vil kigge nærmere på. Hjemtagelsen er sket for blandt andet at sikre gravfundet mod den tåge, regn og rusk, som en udendørs udgravning ofte må lide under. Vinterferiens udgravning sker derfor indendørs.

Selvom jordklumpen ikke er udgravet endnu, så venter der spændende genstande fra vikingetiden. Det har røntgenbilleder allerede afsløret. Der er således et særdeles velbevaret og ekstraordinært smykkesæt – såkaldte skålspænder – gemt i jordklumpen. Dem finder arkæologer en gang imellem i velstående kvindegrave fra vikingetiden. Tre andre grave fra samme gravplads ved Fjelsted har ligeledes gemt på skålspænder, hvilket er ganske overvældende på en så relativt begrænset gravplads.

Alle er velkommen til at overvære udgravningen og opleve det samme sus, som arkæologen utvivlsomt vil få, når smykkerne efterhånden kommer til syne – for selvom jordklumpen er røntgenfotograferet, så er der stadig uvished om præcist, hvad der vil blive fundet samt i hvilken stand.

Udgravningen i vinterferien bliver foretaget af arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Lone Andersen, samt af Rasmus Gregersen. Sidstnævnte var manden, der tilbage i 2015 med sin metaldetektor fandt det første skålspænde på marken ved Fjelsted og dermed den gravplads, hvor der sidenhen er blevet fundet 19 kvindegrave fra vikingetiden – inklusiv den grav, hvor vinterferiens jordklump stammer fra.