Vindø Teglværk: – Fra simpel fabrik til moderne virksomhed

Vindø Teglværk: – Fra simpel fabrik til moderne virksomhed

Nu er der mulighed for at komme tæt på en af Hobros ældste virksomheder, Vindø Teglværk, når fabrikschef Jakob Jespersen og museumsinspektør Lykke Olsen, Nordjyske Museer, tager interesserede med på en historisk rundvisning på og i området omkring værket.

Rundvisningen begynder ved indgangen til fabrikken, hvor publikum hører om de danske teglværkers barndom i midten af 1800-tallet, grundlæggelsen af Vindø Teglværk i 1851 samt Hobros forvandling fra en søvnig lille købstad til en driftig industriby på den tid. Derefter går turen ned til vandet, hvor vi hører om uddybningen af fjorden i 1800-tallet og teglværkets skibe – for det var ikke nok at producere teglsten, infrastrukturen med at få dem ud i verden, skulle også være i orden. Af samme årsag opstod mange af de danske teglværker ved fjorde og andre vandveje.

Tilbage på den moderne fabrik kommer vi efterfølgende også forbi steder, som normalt ikke er åbne for offentligheden – blandt andet teglværkets hjerte, tunnelovnen, som Jakob Jespersen fortæller mere om, og vi hører lidt om dens forgængere: ringovnen og kammerovnen. Et andet vigtigt stop på den moderne fabrik er tørring af stenene i de store tørrekamre, hvor der fortælles om både tørring af sten før i tiden og i dag.

Vi runder af med at undersøge sporene efter teglværkets tidligere lergrav og dens tipvogne i Østerskoven bag værket.

Vindø Teglværk byder på en sodavand og en sandwich efter rundvisningen.

Bemærk, at det ikke er muligt for dårligt gående og folk i kørestol at deltage i rundvisningen.

Varighed: Ca. 1½ time.

Rundvisningen er en del af et samarbejde mellem Vindø Teglværk og Nordjyske Museer, der også har resulteret i en række netop opsatte skilte i området ved fabrikken, som fortæller teglværkets historie.