Nordjysk Madfestival: Smag renæssancevin til historisk vinsmagning

Nordjysk Madfestival: Smag renæssancevin til historisk vinsmagning

Aftenen byder på renæssancevin, lækker tapasanretning og andre overraskende smagsoplevelser. Det hele krydres med fortællinger og historier fra renæssancens Aalborg.

I renæssancen var apotekeren foruden medicin, eksotiske varer og krydderier også forhandler af udenlandsk vin og spiritus. Nu kan du rejse tilbage til dengang på en helt særlig og historisk vinsmagning med fortællinger om overklassens liv i 1700-tallet.

Med udgangspunkt i apotekets vinkælder anno 1690 tager vi en rundtur i de klassiske europæiske vine, hvor sanserne bliver udfordret på en helt anden måde end ved moderne vinsmagninger.

I samarbejde med den lokale vinbar D’Wine rejser vi i løbet af aftenen fra renæssancens krydrede og søde vine op gennem tiden til nutidens vintraditioner og et helt andet smagsunivers.

Undervejs serveres der en lækker tapasanretning, som passer til både de historiske og de nutidige vine.

Unikke historiske rammer

Vinsmagningen foregår i helt særlige og autentiske rammer på loftet i Jens Bang Stenhus. I næsten 350 år lå Svane Apoteket i husets stueetage, og løbende gennem flere hundrede år er inventar, krukker, glas, medikamenter og meget andet fra apoteket sat på loftet.

I dag er det indrettet som museum, som gennem de mange helt unikke genstande fortæller mere end 300 års apotekerhistorie – en fortælling om ca. 2000 eksotiske urter, medikamenter og eliksirer.

Førhen lavede apotekeren selv medicinen og brugte flere tusinde forskellige ingredienser, og apotekerens arbejde afhang dengang i høj grad af sanserne – og især smags- og lugtesansen var et vigtigt redskab.

Som en del af aftenens arrangement skal I også ved at smage og lugte finde frem til de fire ingredienser i den klassiske hostesaft Elixir petorale Regis Daniae – også kendt som ”Kongen af Danmarks Brystdråber” – blandt 15 forskellige ingredienser.

Vinsmagningen er en del af Nordjysk Madfestival. Smagningen foregår 31. august kl. 19.00-21.30 i Apotekersamlingen på loftet i Jens Bangs Stenhus, og prisen er 600 kr. inkl. tapasanretning.