Næsehorn og narrestreger – foredrag om Ole Lund Kirkegaard

Næsehorn og narrestreger – foredrag om Ole Lund Kirkegaard

I 1967 blev dansk børnelitteratur ramt af en bombe, da Ole Lund Kirkegaard udgav bogen Lille Virgil, der var fuld af spilopper og fantasi. Sådan havde ingen skrevet om børn før, og dansk børnelitteratur var forandret for altid. Senere kom bøger som Otto er et næsehorn, Hodja fra Pjort, Gummi-Tarzan og Orla Frøsnapper –bøger, som alle er blevet klassikere.

Mandag 31. januar kan du høre mere om Ole Lund Kirkegaard, når Uffe Høj (formand for Di Heslige Slønglers Klup, Skanderborg) og Peter Overgaard (aktiv i Skanderborgs musikliv siden 1980) er på besøg i Oue med et foredrag om den store forfatter – fortalt i ord, billeder og musik.

Du kan høre mere om Ole Lund Kirkegaards opvækst i Skanderborg, om synet på barnet i 1950’erne, om dansk børnelitteratur indtil 1960’erne, om Kirkegaards inspiration fra børnene i sin lærergerning, om nybruddet i dansk børnelitteratur i 1960’erne, om hans geniale forfatterskab og arven efter ham i dansk børnelitteratur.

Ole Lund Kirkegaard var skoleleder i Oue, da han i 1967 udgav sin debutbog om roden Lille Virgil, og det var børnene på Oue Skole, der inspirerede Kirkegaard til de nysgerrige og opfindsomme drenge i hans mange børnebøger, der vender de voksnes regelrette verden på hovedet med deres humor og fantasi. Med Ole Lund Kirkegaards ansættelse mellem 1965 og 1973 på Oue Skole blev byen en litterær forpost i datidens børnekulturelle Danmark.

Undervejs læses der op fra udvalgte bøger, og vi hører om forfatterens sprog og tegninger. Foredraget krydres med en del fotos fra Ole Lund Kirkegaards levetid. Musiker Peter Overgaard spreder en tidstypisk stemning til foredraget med Mandalay og andre sange fra forfatterens barndom og ungdom.

Bag foredraget står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Det er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune.

Billetter til foredraget købes hos Oue Idræt og Kultur. Prisen er 130 kr. for foredrag og smørrebrød (bestilles på forhånd) og 70 kr. for foredrag og kaffe (købes i døren).

Ønsker du billet med smørrebrød, tilmelder du dig på mailen [email protected] eller på tlf. 98 55 81 22 / 61 37 85 13 senest lørdag 28. januar 2023.