Live-udgravning af fund fra Vaarst

Live-udgravning af fund fra Vaarst

I weekenden 5. og 6. juni har gæsterne på Vikingemuseet Lindholm Høje mulighed for at komme helt tæt på arkæologernes arbejde. Her kan man nemlig overvære udgravningen af et helt ekstraordinært gravfund fra jernalderen.

I forbindelse med udgravningerne af et større jernalderkompleks i Vaarst med flere hundrede grave fra perioden 200-550 e.Kr. samt et helligt tempel derved har arkæologerne hjembragt en stor jordklump – et såkaldt præparat i gips – til museet i hel tilstand. Den stammer fra en af de mange grave, og arkæologer vil nu kigge nærmere på, hvad den indeholder. Hjemtagelsen er sket for blandt andet at kunne udgrave genstandene deri under kontrollerede forhold, hvor vind og vejr ikke spiller ind, som ved en almindelig udendørs udgravning.

Selvom jordklumpen ikke er udgravet endnu, så indeholder den med garanti spændende genstande fra jernalderen, der er klar til at se dagens lys igen her mere end 1500 år senere.

Måske indeholder den både lerkar og smykker fra graven, hvem ved. Alle er velkommen til at overvære udgravningen og opleve det samme sus, som arkæologen utvivlsomt vil få, når genstande efterhånden kommer til syne.

Udgravningen foretages af arkæologer fra Nordjyske Museer samt en konservator fra Bevaringscenter Nord.

Bemærk, at for at besøge Vikingemuseet Lindholm Høje skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.

Du skal ligeledes bære mundbind/visir, når du bevæger dig rundt. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.