Kom tæt på forfatteren Hans Kirk
Mandag 7. februar kl. 16.30-18.00 kan du blive klogere på den kendte forfatter Hans Kirk, der voksede op i Hadsund. Det sker, når museumsinspektør ved Hadsund Egnssamling, Lykke Olsen, og dr. phil. Morten Thing, der i 1998 udgav biografien Hans Kirks mange ansigter, har en spændende samtale om forfatteren på Hadsund Egnssamling. Samtalen og interviewet med Hans Kirk-eksperten Thing sker i anledning af 60 året for Kirks død.
Opvæksten i Hadsund satte store spor i Hans Kirks livssyn
”Om aftenen ligger jeg sorgfuld og tænker på vor egen by, med dens støv og ælte, dens hæslighed og fattigdom og drik og slagsmål. Den er ikke så fin, men den var fuld af rigtige mennesker.”
Sådan skrev forfatteren Hans Kirk mange år senere om dengang, han til sin store sorg blev sendt fra barndomshjemmet i Hadsund på kostskole på Sorø Akademi som 11-årig. Det var i 1909. Kirk boede aldrig siden i Hadsund, men hans barndomserindringer fra Hadsund og omegn sad dybt i ham. De satte store aftryk i hans livssyn og hans senere – og meget kendte – romaner: Fiskerne (1928), Daglejerne (1936) og De ny Tider (1939).
Lægesønnen Kirk tog som barn med sin far, Christen Kirk, på lægebesøg hos rig og fattig. Det gjorde et stort indtryk på drengen. Det lærte ham, at folks sociale livsvilkår formede deres livssyn, og den lære brugte han senere i sine romaner og noveller.
Barndomsoplevelser beskrevet i Kirks romaner
Dr. Phil. Morten Thing udgav i 1998 biografien Hans Kirks mange ansigter. Her udfoldede han Kirks forvandling fra lægesøn i Hadsund til elev på Sorø Akademi til ung jurist og dernæst til intellektuel forfatter og debattør på venstrefløjen.
Samtalen mellem museumsinspektør Lykke Olsen og Morten Thing kommer særligt til at dreje sig om, hvordan Kirks barndom i Hadsund formede ham som menneske og som forfatter. Hvilke værdier og hvilket livssyn drev Kirk? De vil blandt andet komme ind på baggrunden for romanen Fiskerne, der trækker på Kirks oplevelser med sin fars indremissionske familie og morens grundtvigianske baggrund. De taler også om Daglejerne og De ny Tider, hvor Kirk bruger cementfabrikken Dania, der lå tæt ved Hadsund, som baggrund for fortællingen om daglejere, der bliver til industriarbejdere.
Morten Thing kommer også nærmere ind på Hans Kirk som aktiv kommunistisk forfatter og samfundsdebattør i efterkrigstiden, hvor Sovjetunionens styre for alvor slog sprækker i Vesten – og hans eftermæle.
I forbindelse med arrangementet vil det være muligt at se et par af Hans Kirks personlige ting, som i dag er en del af Nordjyske Museers store samling – blandt andet hans barnestøvler og forskellige originalfotos.
Arrangementet er generøst støttet af Fonden Himmerland med 3.000 kr.
Bemærk venligst, at købte billetter ikke refunderes, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.