Hold kartoffelferie på Hadsund Egnssamling

Hold kartoffelferie på Hadsund Egnssamling

Tidligere blev efterårsferien kaldt ”kartoffelferien”, da børn på landet i 1800-tallet og først i 1900-tallet fik fri fra skole for at hjælpe forældrene med at grave kartofler op.

På Hadsund Egnssamling står torsdag og fredag i efterårsferien derfor i kartoflens tegn, men under mere hyggelige former end i 1800-tallet og 1900-tallet. I stedet laver vi kartoffeltryk på museet, og der er også en lille historisk quiz for hele familien.

Kartoflen kom til Danmark fra Amerika sidst i 1700-tallet, men den fik først lov til at komme på bøndernes spiseborde i løbet af 1800-tallet. Bønderne var nemlig ikke begejstrede for den til at begynde, men kartoflen indeholder meget næring, og det fandt bønderne efterhånden ud af. Så den blev efterhånden en almindelig spise, som mange dyrkede. Derfor havde de brug for alle hænder – også børnenes – til at grave kartofler op i efteråret. Og sådan opstod kartoffelferien.

De ældste i familien kan sikkert stadig huske det hårde og våde slid på knæ i kartoffelferien. Nutidens børn kan heldigvis glæde sig over, at kartoffelferien er blevet til efterårsferie med leg og afslapning.

Vi har kartoffeltryk og quiz torsdag den 17. og fredag den 18. oktober kl. 12.00-16.00.

Udover almindelig entré koster det et mindre materialegebyr på 10 kr. at deltage i aktiviteten med kartoffeltryk.