Guidet sejltur på Mariager Fjord

Guidet sejltur på Mariager Fjord

Turistbåden Svanen har i mange år sejlet fine ture på Mariager Fjord, men det smukke udseende gemmer på mange spændende fortællinger, der venter på at blive fortalt. Det gør Svanen og Nordjyske Museer nu noget ved og tilbyder sejlture med guide, der fortæller om Mariager Fjord og områdets historie.

Vi begynder i Hobro Havn, som voksede frem i løbet af 1800-tallet godt hjulpet af en muddermaskine, der kæmpede for at lave en sejlrende i den delvist lavvandede fjord.

Omkring år 1900 skød de første pakhuse op på havnen. Fra det tidspunkt og indtil omkring 1970 sejlede mange skibe med blandt andet gødning, korn, træ og kul frem og tilbage til Hobro, mens svedige havnearbejdere lossede og lastede til lydene af en hvæsende kulkran og et snøftende damptog på kajen.

Vi fortsætter forbi Vindø Teglværk fra 1851 og får historien om et af de få tilbageværende teglværker i Danmark. Blege, men glade drenge fra København har også boltret sig i fjordlandskabet i 1950’erne på Feriekolonien Hegedal tæt på fjorden. Den hører man også om.

Svanen sejler dernæst til Bramslev Bakker, som tidligt blev et stop for de små dampskibe, som sejlede fornøjelsesture for lokale og turister tidligere, og vi runder af i Mariager før hjemturen. Her får gæsterne fortællingen om klosterbyen Mariager med krogede gader og bindingsværkshuse.

Med i prisen er kaffe og kage undervejs på turen.