Foredrag: Møntskattene fra Horsens og Sebber i Himmerland

Foredrag: Møntskattene fra Horsens og Sebber i Himmerland

Hvem drømmer ikke om at finde en gammel skat med masser af sølvmønter? For to detektorfolk blev det til virkelighed i hhv. 2017 0g 2019, da de gik med deres metaldetektor i Himmerland.

En forårsdag i 2017 fandt en detektormand således en nedgravet skat, der bestod af danske, tyske og engelske mønter fra sidste del af vikingetiden. Det er helt typisk for møntskatte fra den tid, at de indeholder mange forskellige mønter, da det var den enkelte mønts lødighed (sølvværdi), der var afgørende for dens værdi, ikke hvor eller hvem, der havde foranlediget udmøntningen. Horsensskatten, som den kaldes, kan dateres til kong Svend Estridsens tid, og den indeholdt mere end 227 mønter, der stammede fra en 50-årig periode. Mønterne var oprindeligt blevet nedgravet i et kohorn i det, der viste sig at være en bygning fra vikingetidens sidste år. At dømme efter mønterne, så er den sandsynligvis blevet nedgravet i 1050’erne. Vi kan kun gisne om, hvorfor den aldrig blev gravet op igen, men den kan måske være blevet gemt af en stormand under de mange kampe mellem danskernes konge Svend Estridsen og den norske konge Harald Hårderåde, der kæmpede om retten til den danske krone.

Den anden møntskat, som du kan høre om til dette foredrag, er fundet i Sebber. Der er tale om en lille skat bestående af lidt over 100 småmønter fra Christian IVs tid. Modsat Horsensskatten er der sandsynligvis ikke tale om en nedgravet skat, men de mange småmønter er måske tabt af en uheldig person, og mønterne, der er dagligdagens mønter, giver derfor et sjældent indblik i indholdet af en fyldt pung fra første halvdel af 1600-tallet.

Bemærk, at for at overvære foredraget, skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.

Du skal ligeledes bære mundbind/visir, når du bevæger dig rundt på museet. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.

Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.