Foredrag: Kultvogne og heste – bronzealderfund fra Bækkedal ved Gl. Skørping

Foredrag: Kultvogne og heste – bronzealderfund fra Bækkedal ved Gl. Skørping

I efteråret 2014 fandt to detektorfolk en række unikke bronzegenstande på en bakkeknold ved Gl. Skørping i Himmerland. De blev fundet i et område, hvor der inden for en radius af ca. otte kilometer tidligere er fundet seks andre såkaldte depotfund fra slutningen af bronzealderen, dvs. fra perioden 1000-500 f.Kr., hvilket siger noget om områdets velstand.

Depotfund består typisk af genstande, der er ofret til guderne for opnå en eller anden form for velstand, hvilket var det der skete for ca. 2.800 år siden. I fundet indgik både kvindesager, mandsudstyr og dele af et pragthovedtøj til et hesteforspand. Flere af bronzegenstandene fra hesteudstyret – blandt andet kindstænger og prydplader – sad stadig i de bevarede læderremme, hvilket ikke er set før. Herved blev det muligt at rekonstruere dele af hovedtøjet til et tospand.

Arkæolog og museumsinspektør Torben Birk Sarauw sætter det spændende og sjældne fund ind i en større nordvesteuropæisk sammenhæng, og han fortæller blandt andet om brugen af heste i bronzealderen.

Bemærk, at for at overvære foredraget, skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.

Du skal ligeledes bære mundbind/visir, når du bevæger dig rundt på museet. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.

Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.