Den Kolde Krig: Rundvisning i Hadsund Kommandocentral

Den Kolde Krig: Rundvisning i Hadsund Kommandocentral

Hvordan og hvorfra skulle samfundet ledes, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig?

Mange bygninger rundt om i Danmark havde en helt særlig funktion under Den Kolde Krig – nogle mere hemmelige end andre. Kommandocentralen var det sted, hvorfra det civile beredskab skulle styres i tilfælde af et krigsudbrud, og under Den Kolde Krig lå der lidt over 100 kommunale kommandocentraler spredt over hele Danmark. Det var herfra det lokale politi, borgmesteren, civilforsvaret og den kommunale ledelse kunne koordinere beredskabet, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig.

En af dem var Hadsund Kommandocentral, og søndag 1. maj kan du komme med på rundvisning i den fuldt møblerede bunker og høre mere om dens rolle under Den Kolde Krig. Kommandocentralen ligger godt skjult ved Falck stationen, og selve nedgangen er forholdsvis diskret. Kun er et mindre hegn omkring betontrappen ned til den underjordiske bunker afslører, at det var her, at man i Hadsund Kommune skulle styre beredskabet, hvis krigen var kommet.

Efter selve rundvisningen i kommandocentralen fortæller museumsinspektør Ulla Egeskov om en af de andre store koldkrigsbunkere i området: REGAN Vest. Arbejdet med at omdanne den til museum er i fuld gang, og den forventes at åbne for publikum i slutningen af 2022.

Bemærk, at trappen ned i kommandocentralen besværliggør adgangen for gangbesværede, og at det af samme årsag ikke er muligt at medtage kørestole, klapvogne og lign.

Arrangementet er en del af Historisk Festival på Nordjyske Museer i weekenden 30. april og 1. maj. Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.