Byvandring: Pest eller kolera
Smitsomme sygdomme og epidemier har fulgt mennesket helt siden stenalderen. Følg med på denne byvandring, hvor der fortælles om de frygtede symptomer på smitte, de håbløse mirakelkure – og ikke mindst om den rædsel, der ramte aalborgenserne, når de store epidemier kom til byen.
Aalborg er på ingen måde gået ram forbi, når voldsomme epidemier hærgede landet. Vi kender til store udbrud af blandt andet syfilis, spedalskhed, tuberkulose, kopper, kolera, tyfus og den spanske influenza – sygdomme, som alle hver især har krævet mange ofre.
En af de værste og mest smitsomme sygdomme var pesten – eller den sorte død, som den også kaldes. I 1300-tallet slog den op mod 40 procent af befolkningen ihjel, og har uden tvivl også ramt Aalborg hårdt. Også i 1602 hjemsøgte den frygtede sygdom byen. Fra de skriftlige kilder ved vi, at der det år døde 1200 fattige mennesker af pest, og at deres lig blev samlet op fra gaderne og begravet på byens regning. Til sammenligning boede der omkring 5000 mennesker i Aalborg på det tidspunkt.
Efterhånden fik man bugt med pesten, men senere kom en anden frygtet sygdom: koleraen. I 1853 ramte den Aalborg hårdt på grund af byens forurenede åer, den tætte bebyggelse og den dårlige hygiejne. Hver 10 indbygger blev ramt af kolera, og over 5 procent af Aalborgs befolkning døde. På byvandringen får du blandt andet historien om, hvordan koleraen kom til Aalborg med dampskib fra København.
Undervejs får du også historierne om de gamle hospitaler, om en hel gade, der blev reddet på grund af et pestkors over en dør, om Skiddenstræde, der ikke blev ramt af kolera og mange andre spændende fortællinger. Du får også mulighed for at se forskellige medikamenter og remedier, som man engang brugte i behandlingen af diverse smitsomme sygdomme. Ting, der set med nutidens øje virker højest mærkværdige.
Udviklet med støtte fra Aalborg Kommune.