Byvandring: Hobro under besættelsen

Byvandring: Hobro under besættelsen

Den tyske besættelse af Danmark 1940-45 var særdeles nærværende i Hobro og omegn, hvor tyske soldater var en synlig del af hverdagen. Nu kan du komme med på byvandring i Hobros gader, hvor du ser nogle af de vigtigste steder, den tyske værnemagt holdt til.

På turen får du også mulighed for at besøge et offentligt beskyttelsesrum, hvor hobrogenserne tilbragte mange nattetimer under besættelsen, når luftalarmen lød over byen. Dengang var en af de største bekymringer lyden af luftalarm, for når britiske bombefly havde kurs mod tyske mål i Danmark, så var befolkningen nødt til at søge sikkerhed i beskyttelsesrum og kældre.

Byvandringen fortæller også om kendte modstandsfolks skæbner, og vi kommer forbi steder, der har relation hertil. Hør også om de tyske hævnaktioner i forbindelse med modstandsgruppernes sabotage, den såkaldte Schalburgtage. Ved Tobberup udførte den berygtede tyske Peter-gruppe eksempelvis to dødbringende terrorattentater på Jyllandsekspressen som hævn for dansk sabotage. Her blev 20 mennesker dræbt og 74 såret.

Undervejs kan du også høre om nogle af de personer, som stod på den forkerte side. Da befrielsen kom, var det nemlig ikke alle, som havde i sinde at overgive sig. Tyskerne havde i månederne op til befrielsen nedgravet våben og sprængstoffer ved Hobro. Det skulle benyttes af de såkaldte varulve, hvis opgave var at føre krigen videre i det tilfælde, at de tyske soldater måtte trække sig tilbage fra Danmark.

Turen slutter ved Søndre Kirkegård.

Varighed: Ca. 1½ time

Længde: Ca. 2,5 km