Byvandring: Hobro under besættelsen
Den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 havde en voldsom indvirkning på hverdagen i Hobro. Nu har du mulighed for at komme med på en byvandring i Hobros gader, hvor nogle af krigens barske hændelser udspillede sig. Her kommer du blandt andet med ned i et lille beskyttelsesrum fra dengang, og historien bliver for et øjeblik levende igen.
Turen begynder på hjørnet af Adelgade og Jernbanegade, hvor modstandsmanden Holger Clausen blev taget af det tyske statspoliti Gestapo. På byvandringen fortælles historien om den lokale helt og modstandsmand – og om Kaj Nebeling, som var manden, der stak Holger Clausen til tyskerne. De to mænds historie viser, at der var både venner og fjender i Hobros gader under krigen.
Turen går videre til Adelgade 23, hvor jysk fordelingscentral for nedkastninger fra England skjulte sig i nogle hektiske dage i december 1944. Herefter stopper vi blandt andet ved tidligere Grand Hotel ved Hobro Kirke, som Gestapo beslaglagde til kontor under besættelsen, og som modstandsbevægelsen forgæves forsøgte at sprænge i luften. Turen slutter ved Hobro Arrest, hvor Kaj Nebeling blev dømt under retsopgøret efter besættelsen.
Byvandringen er skabt i tæt samarbejde med Himmerlands Teater, der i maj og juni spiller forestillingen KÆMP FOR ALT HVAD DU HAR KÆRT, der bygger på virkelige begivenheder i Hobro under besættelsen – blandt andet to dramatiske sabotageaktioner mod toge, som kostede adskillelige mennesker livet. Forestillingen kredser om dilemmaet ”hvordan man ved, hvem der er ven, og hvem der er fjende” – for hvordan vidste man hvem, der var stikker og tyskervenlig, og hvem kunne man stole på?
Byvandringen er en perfekt opvarmning inden teaterforestillingen, men kan også opleves alene. Når byvandringen er slut, bevæger man sig direkte videre til Det Røde Pakhus, hvor KÆMP FOR ALT HVAD DU HAR KÆRT spiller.
Billet til teaterforestillingen skal købes separat på www.himmerlandsteater.dk