Byvandring: Hadsund under besættelsen

Byvandring: Hadsund under besættelsen

Besættelsen 1940-45 er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie, og nu kan du gå i fodsporene på såvel de danske modstandsfolk som på de tyske soldater og landsforrædere i Hadsunds gader.

19. september afholder Nordjyske Museer en byvandring i Hadsund, som går til nogle af de steder, hvor de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig – blandt andet steder, hvor den tyske værnemagt holdt til, som eksempelvis Villa Pax og Afholdshotellet.

Ikke alle danskere stod på den rigtige side, og undervejs kan du også høre om nogle af dem, som arbejdede for tyskerne. I Hadsund og omegn var der flere såkaldte landsforrædere og stikkere, der bl.a. fungerede som meddelere for det tyske sikkerhedspoliti, Gestapo.

Heldigvis var langt de fleste imod tyskerne. Museets guide beretter også om modstandsfolk fra området, og vi kommer forbi nogle af de steder, der har relation hertil. Du kan blandt andet høre om den jyske nedkastningschef Jens Toldstrup, der i en periode i 1945 anlagde sit hovedkvarter i Hadsund. Han blev efter krigen kendt som Europas bedste nedkastningschef, der med stor præcision koordinerede de mange våbennedkastninger over hele Jylland.

Byvandringen slutter ved kirkegården, hvor flere modstandsfolk ligger begravet. Deriblandt Michael Westergaard Jensen fra Aarsgruppen, der blev taget af tyskerne og henrettet i Ryvangen i København 23. juni 1944.

Længde: Ca. 2 km

Varighed: Ca. 1½ time