Arkæologisk byvandring i Hobro
Tirsdag 29. juni kl. 19 kan du komme med på en helt særlig byvandring gennem Hobros tidlige historie. Den begynder i år 1150 og går frem til 1750. Turen begynder ved den nuværende og forholdsvis nye Hobro Kirke, der stammer fra 1852 – den ligger nemlig der, hvor Hobro opstod omkring år 1150. Byvandringen fortsætter til Store Torv, og vi ender nordligst i bymidten, hvor broen over fjorden engang lå.
Undervejs hører publikum om baggrunden for byens navn, de ældste tider, kirken, huse og bybrande, Store Torv, rådhuset, en borg ude i Vesterfjord, broen over fjorden samt kampen for at indvinde nyt land til byen. Alt sammen med udgangspunkt i tidligere og igangværende udgravninger i Hobro midtby.
Siden 2001 har Nordjyske Museers arkæologer udgravet regelmæssigt i Hobros bykerne, og her i 2021 er arkæologerne igen i byen, da et større kloakprojekt i blandt andet H. I. Biesgade, Adelgade, Jernbanegade og på Brotorvet skærer sig igennem byens historiske jordlag. Museet håber i den forbindelse at finde spor af huse, brønde, brolægninger og bolværker samt ikke mindst den ældste bro over Mariager Fjord. En bro, der er nævnt i skriftlige kilder fra 1300-tallet, men som indtil nu aldrig er fundet. Det er blandt andet det, som du kan høre meget mere om på byvandringen tirsdag 29. juni.
Byvandringen slutter i Nordjyske Museers udstilling i den blå container ud for Adelgade 8.
Det er gratis at deltage og kræver ikke tilmelding på forhånd.
Det kræver ikke coronapas at deltage.