Aalborg under besættelsen: Flyveplads Aalborg Öst

Aalborg under besættelsen: Flyveplads Aalborg Öst

Nu får du muligheden for at flyve tilbage til Aalborg under besættelsen i årene 1940-45. Det sker torsdag 25. maj, hvor turen går til den tyske flyveplads Aalborg Öst beliggende i Rørdal tæt ved Aalborg Portland. Undervejs er der mulighed for at udforske nogle af de forladte tyske bunkere, der stadig ligger gemt i området.

Turen begynder ved Aalborg Portland, hvor guiderne Bent Ole Borup og John Marnov fortæller om flyvepladsens spændende og dramatiske historie med flystyrt og luftkrig.

Flyvepladsen ved Rørdal blev oprindeligt anlagt i 1936 som en privat flyveplads for direktør og medejer af Aalborg Portland Cementfabrikker, ingeniør Gunnar Larsen, og flyvepladsen lagde landingsbaner til Danmarks første indenrigsrute Aalborg-København.

9. april 1940 blev flyvepladsen besat af tyskerne og udbygget til uigenkendelighed, og var sammen med flyvepladserne Aalborg West og Aalborg See Nordeuropas største flyveplads ved befrielsen i maj 1945.

Herefter fortsætter publikum turen i bus ud på Aalborg Portlands område, hvor flyvepladsen var placeret. Undervejs fortæller guiderne, og der gøres stop ved flere af de skjulte bunkere, som publikum ekstraordinært får lov at udforske på egen hånd. Der stoppes bl.a. ved flyvepladsens kommandobunker og en sanitetsbunker, hvor tilskadekommen de kunne behandles.

På turen kan du også høre om, hvordan flyvepladsen efter befrielsen blev benyttet som flygtningelejr til nogle af de titusindvis af tyske flygtninge, som ankom til Danmark i månederne op til befrielsen i 1945.

Turen inkluderer en sandwich samt en øl/vand, der indtages i rammer af flyvepladsens ammunitionsbunker, beliggende med fantastisk udsigt over fjorden.

Vi anbefaler fornuftigt tøj, praktisk fodtøj og en lommelygte. Gummistøvler kan være en god ide.

Varighed: Ca. 3½ time

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke

Foto: Søren Flensted