Åben udgravning: Jernaldergravplads ved Vårst
Ved landsbyen Vårst sydøst for Aalborg udgraver arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i øjeblikket en jernaldergravplads af hidtil uset omfang og karakter i det jyske. Den stammer fra en særdeles urolig periode i danmarkshistorien, og den vidner om, at her lå et markant magtcentrum i årene 200-550 e.Kr.
Torsdag 26. september fra kl. 14 og frem til kl. 19 er alle interesserede velkomne til at kigge forbi den spændende udgravning. Her kan man få en rundvisning på området og møde arkæologerne, mens de udgraver nogle af gravene, og fortæller om nogle af de mange fund, der er gjort på gravpladsen – og ikke mindst placerer gravpladsen det rette sted i danmarkshistorien.
Udgravningen begyndte i august, og allerede nu kan udgravningsleder, arkæolog Torben Trier Christiansen fra Nordjyllands Historiske Museum, bekræfte, at her er tale om en helt særlig gravplads, som kan betyde, at Danmarkshistorien skal skrives om – eller i hvert fald tilpasses.
”De foreløbige undersøgelser og fund viser, at gravpladsen udelukkende har været benyttet i perioden fra ca. 200 til 550 e.Kr., og at den oprindeligt har rummet flere hundrede grave – formentligt over 500. Og med en sådan størrelse er gravpladsen blandt de største, vi kender i Sydskandinavien fra den tid,” siger Torben Trier Christiansen.
For at give den helt rigtige jernalderstemning, vil arkæologerne til det åbne arrangement også rekonstruere en såkaldt kogegrube – en slags jordovn. Der er fundet flere spor i udgravningen af disse kogegruber, som jernaldermenneskene har brugt til at stege kød i.
Der er fri entré.