Åben udgravning: Besøg jernalderlandsby i Sdr. Tranders

Åben udgravning: Besøg jernalderlandsby i Sdr. Tranders

Sydskandinaviens største landsby fra ældre jernalder ligger i Sdr. Tranders tæt ved Aalborg.

I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave og registrere en meget stor boplads med tilhørende gravplads fra store dele af jernalderen, det vil sige ca. år 500 f.Kr til år 500 e.Kr.

I alt har arkæologer udgravet over 400 jernalderhuse i området vest for Sdr. Tranders, og den ældste del af bopladsen kan, ifølge udgravningsleder og arkæolog Lars Egholm Nielsen, betegnes som den største af sin art i Sydskandinavien. Bopladsen har endvidere været en del af en jernalderbygd, som har udgjort et større samfund i den sydøstlige del af Aalborg.

Udgravningen af den store boplads er ved at nå til vejs ende, og i den anledning inviterer Nordjyllands Historiske Museum alle interesserede til at kigge forbi tirsdag 15. oktober kl. 13-17, hvor man kan høre om bopladsen, den tilhørende gravplads og om selve livet i jernalderen ved Sdr. Tranders.

Der vil også være gratis aktiviteter for børn, hvor de blandt andet kan gå med metaldetektor eller lede efter potteskår.

Læs mere om udgravningen her