Aggersborg – magtens landskab

Aggersborg er den ældste af vikingetidens ringborge. Opført på en bakkeskråning ved et af Limfjordens smalleste steder fremstod den markant i landskabet som et imponerende bygningsværk, der kunne ses langvejs fra. Aggersborg skiller sig ud ved at være væsentlig større end de fire andre danske ringborge, hvilket må skyldes dens strategiske placering ved datidens vigtigste trafikale livsnerve, Limfjorden. Fra borgen kunne færdslen og handlen mellem øst og vest, nord og syd kontrolleres. Både til lands og til vands. Tilmed var Norge i kort sejlafstand fra Aggersborg via naturkanalen Sløjen, der mundede ud i Nordsøen.

I modsætning til de øvrige ringborge har Aggersborg både en veldokumenteret fortid og ikke mindst eftertid. Inden borgen blev bygget, var her en livlig handelsplads med en stormandsgård. Efter ringborgen forfaldt, overgik arealet til kongsgård, og den nuværende fredede herregård, Aggersborggård, udgør således sidste del af Aggersborgs lange historie.

Oplev den storslåede udsigt over landskabet og Limfjorden, gå en tur på den genskabte vold, hvor Aggersborggård undervejs passeres, og besøg det lille udstillingshus. I sommerferien er museets guider at finde på stedet, og sidste weekend i august afholdes hvert år vikingehåndværkertræf. Gå også på digital opdagelse med app’en ‘Aggersborg’, hvor borgen digitalt er genskabt, eller tag på en guidet tur med app’en ‘StoryHunt’. Begge findes i både App Store og Google Play.

Yderligere info: www.vesthimmerlandsmuseum.dk/aggersborg/, FB: Vesthimmerlands Museum